Η ανάπτυξη σε όλη την οικονομία του ιδιωτικού τομέα της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε στα μέσα του τρίτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τα flash στοιχεία PMI. Αυτό επέκτεινε το σερί ανάπτυξης που ξεκίνησε στην αρχή του έτους και υποστηρίχθηκε και πάλι από τη σταθερή ανάπτυξη της δραστηριότητας των υπηρεσιών.

Ωστόσο, η μεταποιητική παραγωγή παρέμεινε σε συρρίκνωση.

Οι πιέσεις στο κόστος αυξήθηκαν τον Αύγουστο με υψηλότερο πληθωρισμό κόστους εισροών, αν και η μετάβαση στις τιμές πώλησης των προϊόντων περιορίστηκε από τις προσπάθειες να αυξηθούν οι πωλήσεις ιδίως μεταξύ των παραγωγών αγαθών.

Το συνολικό επιχειρηματικό κλίμα στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε θετικό τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας αισιοδοξία για τις προοπτικές της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τούτου λεχθέντος, ο βαθμός της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο, ενισχύοντας την πιθανότητα να έχουμε δει την ανάπτυξη να κορυφώνεται νωρίτερα το δεύτερο τρίμηνο.

Στο 52,6 ο δείκτης PMI της Ιαπωνίας τον Αύγουστο

Ο au Jibun Bank Flash Japan Composite PMI, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 52,6 τον Αύγουστο από 52,2 τον Ιούλιο.

Παραμένοντας πάνω από το όριο του 50,0 χωρίς μεταβολή για όγδοο συνεχόμενο μήνα, η τελευταία ταχεία μέτρηση του PMI έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Ιαπωνίας συνέχισε να επεκτείνεται στα μέσα του τρίτου τριμήνου.

Ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τον Αύγουστο, καθώς η μεταποιητική παραγωγή συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η τελευταία σύνθετη μέτρηση του προϊόντος, που καλύπτει και τους δύο τομείς, είναι σε γενικές γραμμές συνεπής με το ΑΕΠ που αυξάνεται με σταθερό ετήσιο ρυθμό περίπου 2%.

Διαβάστε ακόμη: