Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τους πρώτους στο είδος τους κανόνες που διέπουν τη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την εποπτεία της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.

Η ισχυρή Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (Cyberspace Administration of China, CAC) δήλωσε ότι συνεργάστηκε με πολλές άλλες ρυθμιστικές αρχές για να καταλήξει στη νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Αυγούστου.

Το Generative AI είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας τεχνολογίας στον οποίο οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παράγουν περιεχόμενο όπως κείμενο ή εικόνες.

Το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI, είναι το πιο γνωστό παράδειγμα και επιτρέπει στους χρήστες να ζητούν από το chatbot και να λαμβάνουν απαντήσεις σε ερωτήματα.

Αυτές οι υπηρεσίες εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ωστόσο, η επιτυχία του ChatGPT πυροδότησε ένα κύμα αντίπαλων υπηρεσιών να εμφανιστεί, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους γύρω από την τεχνολογία.

Αλλά η Κίνα, η οποία ελέγχει αυστηρά το εγχώριο διαδίκτυο μέσω λογοκρισίας και κανονισμών, παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τη δυνατότητα αυτών των υπηρεσιών να δημιουργήσουν περιεχόμενο που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις ή την ιδεολογία του Πεκίνου.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ήταν προσεκτικές σχετικά με την κυκλοφορία των υπηρεσιών τους που μοιάζουν με ChatGPT.

Οι κανόνες της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης;

Οι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τις παραγωγικές υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και όχι για εκείνες που αναπτύσσονται σε ερευνητικά ιδρύματα, για παράδειγμα.

Οι παραγωγικές υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας, ανέφερε η CAC.

Εάν ένας πάροχος υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη βρει «παράνομο» περιεχόμενο, θα πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου, να βελτιώσει τον αλγόριθμο και, στη συνέχεια, να αναφέρει αυτό το υλικό στην αρμόδια αρχή.

Οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών πρέπει να διενεργούν αξιολογήσεις ασφαλείας για το προϊόν τους και να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες των χρηστών είναι ασφαλείς.

Οι παραγωγικές υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα πρέπει επίσης να τηρούν τις «βασικές αξίες του σοσιαλισμού», ανέφερε η CAC.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ του να γίνει η Κίνα ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παρακολουθούν στενά την ανάπτυξή της.

Οι κανόνες του CAC αναφέρουν ότι ο κανονισμός στοχεύει να ενθαρρύνει καινοτόμες εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και να υποστηρίξει την ανάπτυξη σχετικής υποδομής όπως ημιαγωγών.

Διαβάστε περισσότερα