Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια φάση ανάνηψης μετά την έντονη πτώση της «Μαύρης Δευτέρας» στις 5 Αυγούστου, η οποία επηρέασε σημαντικά τις αγορές.

Μέσα στις τελευταίες ημέρες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανακτήσει χαμένο έδαφος, δείχνοντας μια σχετική σταθεροποίηση. Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, η ψυχολογία στις αγορές δείχνει να σταθεροποιείται, με το ΧΑ να κρατά μεγάλο μέρος των κερδών που έχει σημειώσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Η κατάσταση στην αγορά παραμένει εύθραυστη, καθώς οι επενδυτές είναι περισσότερο επηρεασμένοι από τις διεθνείς εξελίξεις παρά από τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιρειών και της οικονομίας.

Η σύνδεση των αγορών με την παγκόσμια οικονομία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής, ιδιαίτερα καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και οι προσδοκίες για το φθινόπωρο αυξάνονται.

Ένα σημαντικό γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την αγορά είναι το rebalancing των δεικτών του MSCI, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου. Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται κυρίως στη μετοχή της Motor Oil, η οποία θα μεταφερθεί από τον δείκτη MSCI Standard Greece στον δείκτη MSCI Small Cap. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις θέσεις των επενδυτών και θα μπορούσε να ωφελήσει τις υπόλοιπες εννέα μετοχές που παραμένουν στον δείκτη.

Η αγορά επίσης αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία στις 13 Σεπτεμβρίου. Η Moody’s είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει ακόμα απονείμει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά αντιμετωπίζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σαν να έχουν ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα, η επίσημη αναβάθμιση από τη Moody’s θα έχει σημαντική συμβολική και πρακτική αξία, προσφέροντας ένα ακόμη θετικό σήμα για τους διεθνείς επενδυτές.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024 προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα ανησυχίας στις παγκόσμιες αγορές. Η απόφαση του Προέδρου Joe Biden να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία και η υποψηφιότητα της Kamala Harris έχουν αναταράξει την προεκλογική περίοδο, καθιστώντας την έκβαση των εκλογών αβέβαιη.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς μια νίκη του Donald Trump ή άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά την παγκόσμια οικονομία και, κατ’ επέκταση, το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει το 18,39% της Εθνικής Τράπεζας, εξετάζει το σωστό χρονικό σημείο για τη διάθεση του ποσοστού του, συνδυάζοντας πιθανώς την πώληση ενός μέρους με την επαναγορά του υπόλοιπου από την ίδια την τράπεζα.

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να επηρεάσει τη μετοχή της Εθνικής, ενώ οι αγορές περιμένουν επίσης τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας αρχές Νοεμβρίου για να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα.

Επιπλέον, στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, όπου θα συζητηθούν οι αποφάσεις για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Μετά τη συγχώνευση, θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 730 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΤΧΣ, του e-ΕΦΚΑ, της Thrivest Holdings και άλλων ιδιωτών επενδυτών. Η νέα αυτή τραπεζική οντότητα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με τους ιδιώτες επενδυτές να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς οι αποφάσεις και οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα καθορίσουν την πορεία του μέχρι το τέλος του έτους. Οι επενδυτές καλούνται να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους αναλόγως, καθώς το φθινόπωρο προμηνύεται γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη: