«Η επαναλειτουργία μας είναι, πλέον, επίσημο γεγονός», ανέφερε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Λάνγκενκαμπ στο πρακτορείο Ρόιτερς, λίγο πριν από την έπαρση της αμερικανικής σημαίας στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας.

«Περιορισμένος αριθμός διπλωματών θα επιστρέψει αρχικά, ώστε να στελεχώσει την αποστολή», προσέθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποχώρησαν από την πρεσβεία στο Κίεβο περίπου δύο εβδομάδες προτού κηρυχθεί η έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων, μεταφέροντας ορισμένες από τις υπηρεσίες της πρεσβείας στο Λβιβ. Αργότερα, γνωστοποιήθηκε η προσωρινή εγκατάσταση στη γειτονική Πολωνία.

«Ακούμε τους επαγγελματίες ασφαλείας· όταν μας πουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε, θα το κάνουμε», είχε επισημάνει η αντιπρόσωπος Κριστίν Κβίεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Στις 24/04, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ΆντονιΜπλίνκεν, επισκέφθηκε το Κίεβο.

Παράλληλα, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου, με έναν 21άχρονο Ρώσο λοχία να δηλώνει «ένοχος».

«Η συνεδρίαση ξεκίνησε», αναφώνησε ο δικαστής μετά την άφιξη του κατηγορούμενου, Βαντίμ Σισιμαρίν τις πρώτες απογευματινές ώρες στην αίθουσα ακροάσεων.

Ο Ρώσος λοχίας κινδυνεύει να καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου και δολοφονία εκ προμελέτης.

Ο Σισιμαρίν, με καταγωγή από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, απάντησε «ναι» σε ερώτηση του δικαστή εάν παραδέχεται τα γεγονότα «δίχως επιφυλάξεις», παραδεχόμενος την ενοχή του.

Κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 62άχρονο άμαχο στις 28/02 στη Βορεοανατολική Ουκρανία.

Φορώντας ένα μπλε και χακί φούτερ με κουκούλα και φέροντας ξυρισμένο κεφάλι, ο υπαξιωματικός ήταν μόνος στον διαχωριστικό χώρο που περιβαλλόταν από γυαλί, με τη διερμηνέα να σκύβει προς το μέρος του σε μία μικρή αίθουσα του δικαστηρίου της περιοχής Σολομιάνσκι, στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βαντίμ Σισιμαρίν διοικούσε μία μικρή μονάδα μεραρχίας τεθωρακισμένων, όταν η φάλαγγά τους δέχθηκε επίθεση. Τότε, μαζί με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς, έκλεψαν ένα αυτοκίνητο.

Ενώ κυκλοφορούσαν κοντά στο χωριό Τσουπάχιβκα, στην επαρχία Σούμι, διασταυρώθηκαν με έναν 62άχρονο άνδρα, ο οποίος έσπρωχνε το ποδήλατό του, μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό τηλέφωνο.

«Ένας από τους στρατιωτικούς διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο ώστε να μην τους καταγγείλει», σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, που διευκρινίζει πως «ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου», μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από την κατοικία του.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο που εντοπίζεται να λέει πως μετέβη στο ουκρανικό μέτωπο για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του.