«Η φτώχεια τρώει τον παρά» λέει ο λαός και η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δραστική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και αερίου.

Τον περασμένο μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, η κατανάλωση ρεύματος έπεσε κατά σχεδόν 7%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου γενικά ήταν κρύο στη χώρα ολόκληρη και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, οπότε και η ανάγκη για θέρμανση ήταν αυξημένη.

Στο τρίτο δεκαήμερο η Ελλάδα χωρίστηκε κλιματολογικά σε τρεις ζώνες: πολύ κρύο στη Βόρεια Ελλάδα, αρκετό κρύο σε Κεντρική Ελλάδα-Αττική, λίγο κρύο και πιο βατός καιρός αλλά πολλή υγρασία στο Νότο και στα νησιά.

Συνεπώς όλοι έπρεπε να χρησιμοποιούν θέρμανση σε σύγκριση μάλιστα με τον σχετικά ζεστό Απρίλιο του 2021 και η κατανάλωση να είναι αυξημένη.

Φευ όμως τα 800αρια και τα 1000αρια στο λογαριασμό του ηλεκτρικού, έκαναν τα νοικοκυριά να υποχωρήσουν στην κατανάλωση ρεύματος, άγνωστο με τι υποκατάστατο.

Προφανώς όμως δεν ισχύει ο στίχος του γνωστού ρεμπέτικου «το πιο θερμό καλοριφέρ είναι τα φιλιά».

Η πιο μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ρεύματος μάλιστα παρατηρήθηκε στο δίκτυο διανομής, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση των οικιακών καταναλωτών με πτώση πάνω από 10%.

Στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης τάσης, η συνολική ζήτηση έπεσε κατά 4%, ενώ αντίθετα η υψηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οι βαριές βιομηχανίες της χώρας, αύξησε κατά 3,3% την κατανάλωση.

Οι βιομηχανίες μια χαρά τα πήγαν, λόγω και της εξαγωγικής τους δραστηριότητας αλλά και των κλειστών και χαμηλών συμβάσεων ρεύματος που έχουν, συνεχίζουν την παραγωγή τους αλλά και δεν επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές της Μεγαβατώρας, αντίθετα από τον απλό οικογενειάρχη πολίτη.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο διανομής αποδεικνύεται επίσης και από τη μείωση της κίνησης στα μαγαζιά.

Το ακριβό ρεύμα και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείνουν και νωρίτερα την ημερήσια λειτουργία τους.

Η τάση αυτή στην κατανάλωση ρεύματος αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Απρίλιο.

Από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο προκύπτει επίσης και η μεγάλη βουτιά της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής.

Οι μονάδες φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού μείωσαν κατά 49% την ηλεκτροπαραγωγή τους, ενώ οι λιγνιτικές έριξαν κατά 57% την παραγωγή τους. Συνολικά η καθαρή παραγωγή έπεσε κατά 20%.

Αντίθετα τον ίδιο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να αποτελεί το 58% του ενεργειακού μίγματος.

Το success story της ΔΕΗ, ενόψει οικονομικών αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ και ανίκανα πρόσωπα Δημοσίων Οργανισμών! Οι Στάσσηδες και οι Σαχίνηδες…

Τα πρωτεία στη ΔΕΗ με μικρές απώλειες

Με ανακατατάξεις ως προς τα μερίδια των ιδιωτών έκλεισε ο Απρίλης, στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με τον Μάρτιο, με παράλληλη μικρή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είχε συνολική απώλεια της τάξης του 0,4%, καθώς από 64,11% τον Μάρτιο, πλέον καταλαμβάνει το 63,71% της αγοράς.

Ως προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές, στην τρίτη θέση πλέον ανέβηκε η Elpedison, με ποσοστό 6,61% και αύξηση 0,73%, ενώ ο ΗΡΩΝ υποχώρησε στην τέταρτη θέση με σχεδόν σταθερό ποσοστό, από τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα «σκαλοπάτι» ανέβηκε και η Volterra με οριακή αύξηση, στο 2,05% και βρίσκεται στην έκτη θέση.

Οι πληροφορίες μας λένε πως η Volterra δεν πωλείται αφού δεν βρίσκει αγοραστή, αλλά ούτε βάζει λουκέτο.

Η μητρική AVAX θα πουλήσει ένα πακέτο από τις ΑΠΕ που κατέχει, με βασικούς υποψήφιους αγοραστές τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την Iberdrola Rokas.

Αναλυτικά τα μερίδια στο ρεύμα για τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν ως εξής:

Μυτιληναίος: 7,09% από 6,97%
Elpedison: 6,61% από 5,88%
Ήρων: 6,49% από 6,46%
NRG: 4,15% από 4,28%
Watt and Volt: 2,06% από 2,25%
Volterra: 2,05% από 2,00%
Φυσικό Αέριο Αττικής: 2,05% από 2,01%
ΖeniΘ: 1,76% από 1,89%
Volton: 1,41% από 1,50%
ΚΕΝ: 0,82% από 0,80%