Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Standard & Poor’s σε τρεις μέρες από σήμερα, ήτοι στις 21 Απριλίου, αν δηλαδή θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, διαφαίνεται ότι στην αγορά ομολόγων έχει επί της ουσίας προεξοφληθεί ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο τρέχον έτος.
Όλα τα σημάδια, από τη θετική έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, μέχρι την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ουσιαστικά προϊδεάζουν για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα το γεγονός ότι πριν μια εβδομάδα προσεγγίσαμε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας γεννά προσδοκίες και διαμορφώνει σαφώς θετικότερο κλίμα στις αγορές.
Η αγορά ομολόγων κινήθηκε ανοδικά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις στα επίπεδα των Ιταλικών τίτλων.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εξομοιώθηκε με αυτή του αντίστοιχου Ιταλικού ομολόγου, στο 4,15% με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να διαθέτουν κοινό περιθώριο κινδύνου),έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, και συγκεκριμένα στο 1,86%.
Εκτός από την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας, θετικά επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Δημόσιο Χρέος.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανάπτυξης, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική μείωση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «χώρες όπως η Ελλάδα, που είχε μεγάλα αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη, είχαν και σημαντική μείωση του χρέους τους».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ελληνικό χρέος μειώθηκε σημαντικά και έπεσε από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022.
Ειδικότερα το ΔΝΤ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023.
Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%.
Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.
Για τον πληθωρισμό προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση από το 9,3% σε μέσα επίπεδα πέρυσι, στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024.
Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024.
Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.