Η Άγκυρα δημοσίευσε φωτογραφίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αποδεικνύουν πως «η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», στρατιωτικοποιώντας τη Λέσβο και τη Σάμο.

Οι εν λόγω εικόνες, τις οποίες αναπαραγάγει το πρακτορείο «Αναντολού» και άλλα Μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας, φέρονται να απεικονίζουν ελληνικά αρματαγωγά, τα οποία αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι 23 άρματα μάχης αποβιβάσθηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και μάλιστα, πως είναι ιδίου τύπου με τα άρματα που έφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Αλεξανδρούπολη, πριν από μερικές εβδομάδες.

Χθες (25/09), ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίσθηκε ότι «η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών καθιστά αμφισβητούμενη την κυριαρχία τους και δίδει στην Τουρκία το δικαίωμα αυτοάμυνας».

Ακολουθούν αποσπάσματα του δημοσιεύματος της εφημερίδας Hürriyet, η οποία κάνει λόγο για «μεγάλη πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας»:

«Αποκαλύφθηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καθώς απέστειλε τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διαπίστωσαν πως η Αθήνα έστειλε 23 τεθωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 στη Σάμο».

«Πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως μεταξύ 18/09 και 21/09 κατεγράφησαν αυτές οι εικόνες και δείχνουν πως η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών».

«Τονίζουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει αυτό το καθεστώς, εδώ και πολλά χρόνια, εγκαθιστά οπλικά συστήματα και στις τελευταίες ενέργειες, μεταφέρθηκαν τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, με σκοπό να αντικαταστήσουν κάποια άλλα».

«Η Ελλάδα, παρά τις προσκλήσεις, δε συμμετέχει σε καμία από τις συναντήσεις και τέτοιες προβοκάτσιες δείχνουν ποιος αυξάνει την ένταση, ποιος είναι ο επιθετικός και ποιος κάνει παράνομες ενέργειες. Όλα αυτά, το αποδεικνύουν».

Διαβάστε ακόμη: