To πρώτο πράγμα που μας είχε εντυπωσιάσει όταν οδηγήσαμε το Hyundai Kona Electric ήταν η πραγματική του αυτονομία.

Στα δικά μας χέρια η αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του κορεάτικου crossover, με τη μεγάλη μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 64 kWh, είχε αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει αυτονομία σχεδόν 470 χλμ.

Ωστόσο το Kona Electric φαίνεται ότι κυριολεκτικά μπορεί να φτάσει ακόμα πιο μακριά, καθώς πέτυχε νέο ρεκόρ αυτονομίας. Το ανανεωμένο Kona Electric λοιπόν, με μόνο μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας των 64 kWh, κατάφερε να διανύσει συνολικά 790 χλμ!

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ καταγράφηκε σε αστικό περιβάλλον, όπου τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με όταν ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με τη Hyundai, το Kona Electric εντός πόλης έχει αυτονομία 660 χλμ.

Επομένως η επίσημη εργοστασιακή μέτρηση ξεπεράστηκε κατά 130 χλμ. Το νέο ρεκόρ αυτονομίας έγινε πράξη από την ομάδα συντακτών αυτοκινήτου της ισπανικής εφημερίδας EL PAÍS.

Συνολικά τρεις συντάκτες εναλλάσσονταν πίσω από το τιμόνι του Kona Electric, ενώ η οδήγηση κράτησε 15 ώρες και 17 λεπτά, σε κανονική κίνηση στη Μαδρίτη. Η μέση ταχύτητα του Kona Electric ήταν 52,19 χλμ./ώρα, ενώ η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 8,2 kWh/100 χλμ.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η επίσημη μέτρηση WLTP αναφέρει αρκετά υψηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στα 14,7 kWh/100 χλμ. Το Kona Electric ξεκίνησε από το INSIA, το Κέντρο Ερευνών Αυτοκινήτων του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης.

Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους φόρτισης, η θύρα φόρτισης του αυτοκινήτου σφραγίστηκε για την αξιοπιστία του αποτελέσματος.