Σε σημαντικό κόμβο για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Huawei αναδεικνύεται το λιμάνι του Πειραιά, με τη στρατηγική απόφαση του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού να αναπτύξει εκεί τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Logistics (ELH), αναβαθμίζοντας έτσι τη σημασία της χώρας μας στο οργανόγραμμα της δραστηριότητα της. Το ELH, μέσω του οποίου θα προωθούνται τα προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη και αργότερα και στη Β. Αφρική, αναμένεται να εισφέρει στην ελληνική οικονομία 7,8 εκατ. ετησίως και να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες σε ειδική εκδήλωση χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Huawei Νοτιοανατολικής Ευρώπης Reno Fujun και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT) Captain Wang Jihang καθώς οι δύο κινεζικές εταιρείες ενώνουν δυνάμεις σε αυτό το πρότζεκτ.

Το νέο κέντρο Logistics αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση και διανομή των προϊόντων, επιτρέποντας στην εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση σε αυτές τις περιοχές.

Δίνοντας ένα περίγραμμα του σκεπτικού που οδήγησε στην απόφαση της Huawei, να δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό κόμβο στην Ελλάδα, ο Jerry Ca, head of Huawei European Supply Chain, εστίασε στον παράγοντα του χρόνου, καθώς οι αποστολές προς το λιμάνι του Ρότερνταμ απαιτούσαν περισσότερο χρόνο. Όπως είπε, σήμερα, για να φτάσουν τα κοντέινερ δια θαλάσσης από την Κίνα, όπου γίνεται η παραγωγή, στον Πειραιά χρειάζονται 20 ημέρες, ενώ μέσω Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας χρειάζονταν 40 ημέρες. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό supply center της Huawei βρίσκεται στην Ουγγαρία. Εφέτος, η εταιρεία διακίνησε από το λιμάνι του Πειραιά 2.500 κοντέινερς, μία αύξηση 10% σε σχέση με πέρσι, ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται πως θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια.

Για μια συνεργασία που θα διασφαλίσει πιο γρήγορη και αποτελεσματική διανομή των προϊόντων και βέλτιστη χρήση των τεχνολογιών logistics, προς όφελος της αγοράς και των καταναλωτών όλης της Ευρώπης, έκανε λόγο ο Captain Wang Jihang, διευθύνων σύμβουλος της PCT.

«Η θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των logistics έχει ισχυροποιηθεί εντυπωσιακά από το 2014, οπότε συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής, ανεβαίνοντας από την 69η στη 19η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο κλάδος εισφέρει 11,5% στο ΑΕΠ με αξία 22,8 δισ. ευρώ και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας», είπε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Οι ανακοινώσεις χθες έγιναν την ώρα που η Huawei συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα καθιστώντας την μάλιστα έδρα για επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ρουμανία, Μολδαβία) και απασχολώντας στην ελληνική θυγατρική 200 άτομα.

Την πεποίθηση ότι κι άλλες κινεζικές εταιρείες θα επενδύσουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu.

Διαβάστε ακόμη