Η HSBC ανακοίνωσε το δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ύψους $2 δισ για το 2023, αφού η αύξηση των επιτοκίων βοήθησε την τράπεζα να σημειώσει τριμηνιαία κέρδη $8,8 δισ. Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 10 σεντς ανά μετοχή πέρα από τα 10 σεντ που πλήρωσε για το πρώτο τρίμηνο, καθώς ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 89% υψηλότερα από τα $4,6 δισ. που κατέγραψε  ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για $8 δις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn είπε ότι ήταν μια «ισχυρή απόδοση στο πρώτο εξάμηνο» με «καλή δημιουργία ευρείας βάσης κέρδους σε όλο τον κόσμο, υψηλότερα έσοδα στις παγκόσμιες επιχειρήσεις μας που οδηγούνται από ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους και συνεχή αυστηρό έλεγχο κόστους».

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο – ένας κρίσιμος δείκτης της κερδοφορίας των δανείων – αυξήθηκε στο 1,72% το δεύτερο τρίμηνο, από 1,69% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και ξεπέρασε τις προσδοκίες του 1,66%. Τα στοιχεία είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη για το πώς οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών ενισχύουν την απόδοση του κλάδου, με τις τράπεζες να παράγουν κέρδη από τη διαφορά μεταξύ των τόκων που λαμβάνουν από τα δάνεια και του επιτοκίου που πληρώνουν στους καταθέτες.

Η HSBC ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών $2 δισ. όταν ανακοίνωσε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου τον Μάιο, καθώς προσπάθησε να στηρίξει τους επενδυτές ενόψει της εντεινόμενης κριτικής από τον μεγαλύτερο μέτοχό της, την κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η HSBC και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται υπό πίεση από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, να μετακυλήσει τα υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: