Τις τιμές – στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μείωσε η HSBC, με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής, λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές της HSBC διατηρούν τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ κορυφαία επιλογή (top pick), παραμένει η Eurobank.

Οι νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της HSBC δίνουν νέα τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,45 ευρώ (από 1,60 ευρώ προηγουμένως), για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ (από 1,45 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,90 ευρώ (από 2,10 πριν).

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η HSBC αναβαθμίζει την τιμή – στόχο στα 4,30 ευρώ (από 3,90 ευρώ προηγουμένως). Τα περιθώρια ανόδου διαμορφώνονται πό 25% έως 39%.

Όπως τονίζει η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες με διαπραγμάτευση στο 0,50x 22e P/TBV, δηλαδή με discount 40% έναντι των τραπεζών της περιοχής EEMEA παρά το καλύτερο ROTE όταν προσαρμόζεται για υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και ασθενέστερα νομίσματα στην ΕΕΜΕΑ.

«Επιπλέον, αναμένουμε και τις τέσσερις τράπεζες να καταγράψουν θετικά κέρδη το 2022, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και τους δείκτες κερδοφορίας στο 6,6x PE, με έκπτωση 35% στον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών», τονίζουν οι αναλυτές.

Πιέσεις στα NII λόγω μείωσης αποδόσεων

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της HSBC, οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, η πίεση στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και η πρόωρη αποπληρωμή εταιρικών δανείων λόγω της άφθονης ρευστότητας του συστήματος προκάλεσαν σε ορισμένες τράπεζες μείωση των φιλόδοξων στόχων για ανάπτυξη.  Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της τράπεζας υπόκεινται σε περιορισμένες αλλαγές, καθώς ήταν ήδη συντηρητικές.

Η μείωση στις αποδόσεις των επιχειρηματικών δανείων το 4ο τρίμηνο του 2021 εξέπληξε αρνητικά και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ρευστότητας και ότι ένα μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέρχεται από βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, μείωσε τις προβλέψεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2022-2023 κατά 4% και 3%, αντίστοιχα.