Με τίτλο «Επιβράδυνση; Όχι εδώ!», η βρετανική HSBC εκθειάζει τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Συνολικά, η τράπεζα αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ σε 6,5% φέτος από 4% και υποβαθμίζει κατά 0,5%, σε 3,5%, το 2023.

«Αναμένουμε ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν πάνω από το 80% των προ της πανδημίας επιπέδων φέτος, γεγονός που θα πρέπει να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη, της τάξης του 2%-3% στο ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εγχώριες δευτερογενείς επιδράσεις», εξηγεί η HSBC.

«Επίσης, χάρη στην ανοδική αναθεώρηση του τέταρτου τριμήνου που ανέβασε την ανάπτυξη του περασμένου έτους στο 8%, το ΑΕΠ είναι τώρα 3% υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την πανδημία, αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένης της περιορισμένης συμβολής του τουριστικού τομέα που το 2019 αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ», εξηγεί η HSBC.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο και είναι τώρα 30% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλο επενδυτικό κενό, καθώς οι επενδύσεις είναι κατά 20% χαμηλότερες απ’ ό,τι το 2009. «Παρά την περιορισμένη συμβολή του τουρισμού, οι εξαγωγές είναι 5% υψηλότερες απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Η ισχύς του τομέα υπηρεσιών βοήθησε στην αντιστάθμιση της αδυναμίας στη μεταποίηση (η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο).

Τουρισμός και κατασκευές δίνουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη

Ο τουρισμός αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη, ιδίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Τον Μάιο, η τουριστική κίνηση στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, περισσότερο από έξι φορές πάνω από πέρυσι και πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν μειωμένη μόνο κατά περίπου 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ο κατασκευαστικός τομέας θα πρέπει επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, καθώς οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σχεδόν 30% πέρυσι, σε υψηλό 11 ετών, και τα οικιστικά ακίνητα και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.