Η Ημέρα της Γης έχει θεσμοθετηθεί στις 22 Απριλίου εδώ και παραπάνω από 50 χρόνια από την κοινωνία των πολιτών. Ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 1970 και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που συντονίζονται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network). Η Παγκόσμια ημέρα της Γης έχει στόχο την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για έναν καθαρό και υγιή πλανήτη.

Η συγκεκριμένη μέρα γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο ενώ το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Με την πάροδο του χρόνου, η παγκόσμια ημέρα της Γης αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η δραστηριότητα των ανθρώπων φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη.

Hμέρα της Γης - Παγκόσμια ημέρα της Γης

Ημέρα της Γης

Ο ακτιβιστής Τζον ΜακΚόννελλ ήταν ο πρώτος που μίλησε για την σημασία της γιορτής το 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ στις 21 Μαρτίου του 1970.

Εκείνη την μέρα, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος του 1970, είχε δημιουργηθεί η «Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος» των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών.

Ο Νέλσον τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Το doodle της Google για την «Διεθνή μέρα της Μητέρας Γης»

Το φετινό Earth Day Doodle της Google, το παρακάτω βίντεο δηλαδή, τονίζει πώς όλοι μπορούν να φυτέψουν το σπόρο σε ένα λαμπρό μέλλον και για ένα λαμπερό μέλλον.

Η Google δείχνει μέσα από ένα βίντεο μια ποικιλία δέντρων που φυτεύονται εντός φυσικών οικοτόπων, θυμίζοντας έναν από τους πολλούς τρόπους που όλοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί ο πλανήτης υγιής για τις μελλοντικές γενιές.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.