Όπως ανακοίνωσε o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο άνθρωπος που είχε διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάϊντα, σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

«Το Σάββατο, οι ΗΠΑ διενήργησαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Αλ Ζουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο.

Η Ουάσιγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του. Ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και υπεύθυνος για τις επιθέσεις στην Υεμένη.

Ποιος ήταν ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι: Από γιατρός στο Κάιρο, αρχηγός της αλ Κάιντα

Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν. Πράγματι, σκοτώθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο σπίτι του στην Καμπούλ, αλλά οι φωτογραφίες δεν έδειχναν σημάδια έκρηξης και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε. Και αυτό παρότι μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής του.

Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το Hellfire R9X, έναν πύραυλο χωρίς κεφαλή που πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένος με έξι λεπίδες που μοιάζουν με ξυράφι που εκτείνονται από την άτρακτο που πλήττει θανάσιμα τον στόχο του αλλά δεν εκρήγνυται.

Hellfire R9X: Αυτή είναι η «βόμβα - νίντζα» με την οποία εξολόθρευσαν τον Αλ Ζαουάχρι οι ΗΠΑ

Hellfire R9X: Η «βόμβα νίντζα» που εκτοξεύτηκε και σκότωσε τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρομοκράτης στεκόταν στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του όταν οι δύο πύραυλοι Hellfire R9X εκτοξεύτηκαν από ένα μη επανδρωμένο drone από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Το Hellfire R9X, που ονομάζεται επίσης «βόμβα νίντζα», έχει μετατραπεί στο εκλεκτό πυρομαχικό των ΗΠΑ για τη δολοφονία τρομοκρατών, αποφεύγοντας τις απώλειες αμάχων.

Το Hellfire R9X εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, όταν ο ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα Αμπού αλ-Κάιρ αλ-Μάσρι σκοτώθηκε από επίθεση drone ενώ ταξίδευε με αυτοκίνητο στη Συρία.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ή η CIA, οι δύο αμερικανικές υπηρεσίες που είναι γνωστό ότι αναλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες εξτρεμιστών ηγετών, δεν το έχουν αναγνωρίσει ποτέ δημόσια. Οι πύραυλοι hellfire έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγες επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από το 2017.

Δεν είναι καν σαφές πόσους πυραύλους Hellfire R9X διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι AGM-114 Hellfire είναι πύραυλοι αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενοι με λέιζερ, υποηχητικοί πύραυλοι με σημαντική αντιαρματική ικανότητα.

Οι πύραυλοι Hellfire έχουν διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την κεφαλή τους, το σύστημα καθοδήγησης και τις φυσικές παραλλαγές τους.