Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (31/07) σε αεροπορικό πλήγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην πρωτεύουσα πόλη του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (02/08) ώρα Ελλάδος).
«Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος από τον Λευκό Οίκο.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», προσέθεσε.
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.
Ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους «εγκεφάλους» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον (περισσότεροι από 3.000 νεκροί).
Πώς η CIA εξόντωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα – Το χρονικό της επιχείρησης
«Ο Αλ Ζαουάχρι κρυβόταν για χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωσή του ήταν το αποτέλεσμα «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς από στελέχη των αντιτρομοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», σχολίασε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Για χρόνια, οι αμερικανικές αρχές ήταν ενήμερες για την ύπαρξη δικτύου που εκτιμούσε ότι υποστήριζε τον Ζαουάχρι. Τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποχώρηση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, οι μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν ενδείξεις για το ενδεχόμενο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα να βρίσκεται στη χώρα και πού ακριβώς.
Εφέτος, εντοπίσθηκε η οικογένειά του. Η σύζυγός του, η κόρη του και τα παιδιά της. Είχαν εγκατασταθεί σε κρησφύγετο στην Καμπούλ. Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι στο σπίτι εκείνο, στην αφγανική πρωτεύουσα πόλη.
Για αρκετούς μήνες, αξιωματούχοι της υπηρεσίας κατασκοπείας κατέληξαν στο ολοένα και ασφαλέστερο συμπέρασμα πως είχαν εντοπίσει τον Ζαουάχρι στο κρησφύγετο στην Καμπούλ και στις αρχές Απριλίου ενημέρωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, ενημέρωσε τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
«Ήμασταν σε θέση να εξακριβώσουμε πώς ζούσαν» οι ένοικοι του σπιτιού «μέσω πολλών ανεξάρτητων πηγών», εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Αφού έφθασε στο κρησφύγετο στην Καμπούλ ο Αλ Ζαουάχρι, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν πως δεν έφευγε από αυτό, αλλά έβγαινε στο μπαλκόνι –τον στόχο του πλήγματος– επανειλημμένα.
Αξιωματούχοι μελέτησαν την κατασκευή και το φυσικό περιβάλλον του κρησφύγετου και το πώς κινούνταν μέσα σε αυτό οι ένοικοί του, ώστε να εξασφαλίσουν πως μπορούσε να διεξαχθεί επιχείρηση για την εξόντωση του Ζαουάχρι χωρίς να απειληθεί η δομική ακεραιότητα του κτηρίου και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους άμαχους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεδρίαζε με συμβούλους και Υπουργούς, ώστε να καταλήξουν στον τρόπο δράσης. Την 1η Ιουλίου, ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της προταθείσας επιχείρησης στο λεγόμενο “Situation Room” από μέλη της κυβέρνησης και τον Διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπερνς.
Υπέβαλε ερωτήματα για τις συνθήκες φωτός, τον καιρό, τα υλικά με τα οποία ήταν κατασκευασμένο το σπίτι και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρίνουν την επιτυχία της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο. Ζήτησε, επίσης, να του παρουσιασθεί ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις του πλήγματος στην Καμπούλ.
Στενός κύκλος νομικών συμβούλων διαφόρων υπηρεσιών εξέτασε τις πληροφορίες της CIA και επιβεβαίωσε ότι ο Ζαουάχρι ήταν θεμιτός στόχος, με δεδομένο πως παρέμενε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.
Την 25η Ιουλίου, ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε συνεδρίαση μελών – «κλειδιών» της κυβέρνησης και συμβούλων του, με σκοπό να λάβει την τελευταία ενημέρωση και να συζητήσει μαζί τους πώς η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα θα επηρέαζε τη σχέση της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Αφού άκουσε τις απόψεις των Υπουργών και των συμβούλων του, ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «ακριβές αεροπορικό πλήγμα», με προϋπόθεση ότι θα ελαχιστοποιείτο ο κίνδυνος να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Το πλήγμα διεξήχθη στις 21:48 του Σαββάτου (τοπική ώρα· στις 04:48 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από UAV οπλισμένο με πυραύλους Hellfire.