Mέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους δεσμούς της Helleniq Energy με την Elpedison και την ΔΕΠΑ Εμπορίας που εδώ και καιρό έχουν μπει σε νέα βάση.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ανάφερε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει αποφασιστεί αν θα προχωρήσει στα μπλοκ υδρογονανθράκων που διαθέτει σε Ιόνιο και Κρήτη, σε ερευνητική γεώτρηση και τόνισε ότι έχουν ωριμάσει και οι δύο περιοχές με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Τα όσα δήλωσε πάντως ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης εμφανίζουν αποκλίσεις κάποιων μηνών σε σχέση με τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις στελεχών την Exxon Mobil που έδιναν το χρόνο των αποφάσεων αυτών στα τέλη του έτους.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να απεμπλακεί από την συμμετοχή με 35% στην ΔΕΠΑ Εμπορίας. Παράλληλα επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλική Edison για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας, ενώ για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ένας ακόμη δρόμος για το μετοχικό μέλλον της εταιρείας. Αντί της αποχώρησης της μιας από τις δυο πλευρές από την εταιρεία, να αποφασιστεί ακόμη και μια κοινή γραμμής πλεύσης που θα δίνει όμως περισσότερο χώρο σε μία από τις δύο πλευρές. Για το ενδεχόμενο αυτό, χθες αρμόδια στελέχη έλεγαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο έδιναν μικρές πιθανότητες για παράδειγμα η Edison να αναθέσει στην HE την διοίκηση και να παραμείνει η ίδια με ένα μικρότερο ποσοστό.

Όπως αναφέρθηκε χθες ο όμιλος των πρώην ΕΛΠΕ έχει επενδύσει πολλά κεφάλαια στις ΑΠΕ και αυτό που επιδιώκει είναι η καθετοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Μέχρι στιγμής πάντως οι δύο όμιλοι που διαθέτουν από 50% στην Elpedison, συνεχίζουν να επιδιώκουν τον έλεγχο της εταιρίας χωρίς να είναι ακόμη σαφές που γέρνει η πλάστιγγα. Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι η Helleniq Energy έχει επενδύσει 500 εκατ ευρώ στην εταιρεία χωρίς να έχει εισπράξει ποτέ μέρισμα από την επένδυση.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όπως τόνισε αλλά σημασία έχει να βγει λευκός καπνός και να αποφασιστεί πως θα πορευτούν οι δύο μέτοχοι σε σχέση με την εταιρεία κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής ορατότητα.

Απλός παρατηρητής

Πιο ξεκάθαρα εμφανίζονται τα πράγματα σε σχέση με την ΔΕΠΑ Εμπορίας με τον κ. Σιάμισιη να δηλώνει χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων πως η αποεπένδυση είναι η πιο ρεαλιστική λύση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια λαμβάνονται αποφάσεις από την ΔΕΠΑ, στις οποίες η εισηγμένη είναι απλός παρατηρητής.

Όπως αναφέρθηκε η εταιρεία έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχει αποφασίσει από μία εταιρεία παροχής φυσικού αερίου να γίνει ενεργειακός όμιλος και αυτό «χτυπά» ευθέως στην στρατηγική  της Helleniq Energy. Τόνισε μάλιστα ότι η εταιρεία την περίοδο της ενεργειακής κρίσης χρησιμοποιήθηκε ως όχημα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη «μας καθιστούν απλούς παρατηρητές σε μια εταιρία που έχουμε επενδύσει 200-250 εκατ ευρώ».

Όπως μάλιστα δήλωσε οι συζητήσεις με το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξελίσσονται σε πολύ καλό κλίμα και θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης για την αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Επέκταση στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή στρατηγική, χθες η διοίκηση παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του ομίλου είπε ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι εξαγωγές στον τομέα της εμπορίας σε νέες αγορές με αυξημένη ζήτηση ενώ προσεχτικά βήματα εξόδου γίνονται και στις ΑΠΕ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε χθες στους μετόχους και στο δημογραφικό ζήτημα.

Όπως είπε ο πληθυσμός της ΕΕ σταδιακά γερνά και μειώνεται για αυτό και η εταιρεία προσαρμόζεται γρήγορα στην νέα συνθήκη. «Η αγορά θα μετακινηθεί σε νέες περιοχές όπως η Άπω Ανατολή και η Αφρική με μεγάλες ανάγκες για ενέργεια». Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται να ενισχυθεί και στην αγορά των Βαλκανίων. Όπως επανέλαβε χθες ο κ. Σιάμισιης στις αγορές αυτές η εταιρεία προσανατολίζεται στην εξαγορά εταιρείας πρατηρίων καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη