Σε μία νέα φάση μετασχηματισμού μπαίνει η Helleniq Energy διανύοντας σχεδόν την έβδομη δεκαετία της δραστηριότητας.
Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος βρίσκεται εδώ και 70 χρόνια σε μία συνεχή μετεξέλιξη των δραστηριοτήτων και των εταιρικών του δομών.
Ο διαρκής μετασχηματισμός της Helleniq Energy
Η ιστορική αναδρομή στον πάλαι ποτέ κρατικό όμιλο φανερώνει πέντε φάσεις μετασχηματισμού:
- Από το 1958 όταν λειτούργησε το κρατικό διυλιστήριο του Ασπροπύργου, μέχρι τη διετία 1982 – 1984 όταν η τότε κρατική Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) εξαγόρασε τις εταιρείες της ESSO Pappasμε το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης.
- Έπειτα το 2003 όταν η Ελληνικά Πετρέλαια συγχωνεύτηκε με την Petrola του ομίλου Λάτση και την είσοδο του τελευταίου στο μετοχικό κεφάλαιο. Ήταν επί της ουσίας η απαρχής της ιδιωτικοποίησης του ομίλου.
- Το 2007 όταν συστήθηκε η Elpedison που σηματοδότησε την είσοδο του ομίλου στην ηλεκτρική ενέργεια και
- Το 2021 όταν αποφασίστηκε το Vision 2025 ύψους 4 δισ. ευρώ που περιλάμβανε ένα εκτεταμένο σχέδιο μετασχηματισμού στην εταιρική δομή αλλά και στις δραστηριότητες με έμφαση στην πράσινη μετάβαση. Το 2022 επίσης αποφασίστηκε και το rebranding από Ελληνικά Πετρέλαια σε Helleniq Energy.
Η πέμπτη φάση
Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου σηματοδότησε επί της ουσίας την 5η φάση του μετασχηματισμού του ομίλου.
Με τον CEO κ. Ανδρέα Σιάμισιη να τονίζει την ανάγκη της προσαρμογής και της ευελιξίας του ομίλου σε ένα ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον που απαιτεί αφενός την ασφάλεια και ανθεκτικότητα και αφετέρου τη πράσινη μετάβαση αλλά και τον ρεαλισμό, επί της ουσίας περιγράφηκε μέσα από την 50λεπτη ομιλία του το νέο πλάνο των στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης της Helleniq Energy.
Προβλέπει την τελευταία φάση του «νοικοκυρέματος» εντός του ομίλου. Ένα σχέδιο που θέλει την απεμπλοκή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την στόχευση στην απόκτηση εξολοκλήρου της Elpedison.
Αλλά το επιχειρηματικό σχέδιο ξεδιπλώνει και την περαιτέρω επέκταση της Helleniq Energy. Όχι μόνο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου αν και διαθέτει 325 πρατήρια υγρών καυσίμων σε 5 χώρες, αναζητά νέες ευκαιρίες για αύξηση του δικτύου εμπορίας. Αλλά και σε αγορές εκτός Ε.Ε.
Η Αφρική και η Άπω Ανατολή
Η Helleniq Energy στοχεύει πλέον σε μακρινές περιοχές. Σε αγορές της Βορείου Αφρικής και της Άπω Ανατολής.
Δέλεαρ η μεγάλη αύξηση των πληθυσμών και άρα και της ζήτησης σε προϊόντα. Η Αφρική μέχρι το 2050 θα μετρά επιπλέον 1 εκατομμύριο κατοίκους και η Ασία 570 εκατομμύρια. Η Ευρώπη συρρικνώνεται κατά 40 εκατομμύρια κατοίκους.
Τα σχέδια της Helleniq Energy είναι η παρουσία με εταιρείες trading σε πρώτη φάση στις περιοχές.
Αλλά η απόφαση είναι πλέον σαφής: «Η ελληνική αγορά δεν έχει άλλα περιθώρια αύξησης της ζήτησης και συνεπώς οι ευκαιρίες ανάπτυξης βρίσκονται εκτός αυτής αλλά και της Ευρώπης», σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αναφορές Σιάμισιη.
Υπεραξίες
Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση με τους παριστάμενους μετόχους να εκπροσωπούν το 83,6% του μετοχικού κεφαλαίου ενέκρινε τη χρήση του 2023, η οποία, μετά από μία χρονιά κερδοφορίας ρεκόρ (λόγω ενεργειακής κρίσης), έκλεισε με επίσης ενισχυμένα κέρδη. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 1,237 δισ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. ευρώ.
Γεγονός που αποδίδεται και στις υψηλές λειτουργικές επιδόσεις των μονάδων διύλισης.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν η Helleniq Energy να διανείμει μερίσματα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική απόδοση για τους μετόχους ανήλθε στο 69%.
Το placement με τη διάθεση μετοχών 11% στο τέλος της περασμένης χρονιάς αλλά και τα πλάνα ανάπτυξης στις ΑΠΕ καθώς και σε ξένες αγορές υπόσχονται νέες υπεραξίες για τους μετόχους της Helleniq Energy.
Πέραν αυτών, όμως, ο όμιλος άφησε και ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία με τη συνεισφορά του ομίλου να υπολογίζεται σε 20,8 εκατ. ευρώ με 750.000 επωφελούμενους, ενώ σημαντικά κονδύλια διατέθηκαν και για τη στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Το Vision 2025 και η ψήφος εμπιστοσύνης
Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε κατά 95% τις προτάσεις της διοίκησης δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης και κυριότερα στο σχέδιο Vision 2025 για τον εταιρικό, ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου.
Τρία χρόνια μετά την έγκριση του στρατηγικού πλάνου για το μετασχηματισμό της Helleniq Energy, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε όλους τους επιχειρηματικούς πυλώνες, με τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις αρχικές επιλογές.
Η διοίκηση επαναπροσδιόρισε την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου, ορίζοντας στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανακατανέμοντας τα επενδεδυμένα κεφάλαιά της στις διάφορες δραστηριότητες της. Αναφορικά με την ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια, η Εταιρεία είναι σε τροχιά επίτευξης του στόχου για 1 GW ΑΠΕ στο τέλος του 2025, με την εγκατεστημένη ισχύ να έχει φτάσει τα 0,4 GW σήμερα, ενώ επιπλέον 0,7 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.
Παράλληλα, η Εταιρεία ολοκλήρωσε έγκαιρα την αναδιάρθρωσή της, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη διαχείριση των δραστηριοτήτων της. Αναβάθμισε το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Το VISION 2025 συνεχίζεται επιδιώκοντας τη διασφάλιση περισσότερων ροών εσόδων και από διαφορετικές πηγές δραστηριοτήτων και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η περαιτέρω ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια και νέες τεχνολογίες φέρνει πιο κοντά αυτούς τους στόχους.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης
Ενδεικτική των παραπάνω ήταν και η δήλωση του CEO κ. Ανδρέα Σιάμισιη μετά το τέλος της ΓΣ των μετόχων: «Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μια ρεαλιστική προσέγγιση, που ισορροπεί τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την ασφάλεια εφοδιασμού, το κόστος και την πρόσβαση σε ενέργεια για όλους. Οδηγούμε τη μετάβαση της HELLENiQ ENERGY στο νέο ενεργειακό μοντέλο, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα των βασικών δραστηριοτήτων μας και επενδύοντας στην ανάπτυξη πράσινων επιχειρηματικών πυλώνων».