Μπορεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα να είναι στο προσκήνιο εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, ωστόσο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έχει φροντίσει – επιμελώς – να μην πει το παραμικρό.

Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με επιστολή τους προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την καλούν να σταματήσει να παραμένει «σιωπηλή» και να πάρει θέση για την υπόθεση παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ευρωομάδας των S&D, Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, τονίζει στην επιστολή της απευθυνόμενη στην κυρία Μέτσολα: «Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παγίδευσε παράνομα το τηλέφωνο ενός αντιπολιτευόμενου αρχηγού κόμματος όπως και εκλεγμένου βουλευτή του Σώματος και αποτελεί παραβίαση του Κράτους Δικαίου και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση των Συνθηκών και των αρχών της Δημοκρατίας».

Και, παράλληλα, η Ιράτσε Γκαρθία Πέρες την κάλεσε να «ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές να ξεκαθαρίσουν τους λόγους για τους οποίους στην περίπτωση του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη δεν τηρήθηκε το κεκτημένο της ΕΕ για την βουλευτική ασυλία».

Παρά ταύτα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προερχόμενη από την ίδια πολιτική οικογένεια με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τηρεί σιγή ιχθύος. Είναι πραγματικά ανησυχητικό εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να αντιμετωπίζουν αδιάφορα τα ζητήματα διαφάνειας ή, χειρότερα, να επιχειρούν να αποσιωπήσουν υποθέσεις που αφορούν τους ηγέτες των κομμάτων – μελών της πολιτικής τους οικογένειας.

Το σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, όπως και άλλες ευρωομάδες, δεν προτίθενται να αφήσουν το θέμα των παρακολουθήσεων να «χαθεί», καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα Δημοκρατίας και αξιοπιστίας απέναντι στους θεσμούς.

Μπορεί, λοιπόν, η κυρία Μέτσολα, να φροντίζει να εκφράζει – με μισόλογα – «ανησυχίες» για το θέμα, αλλά είναι υποχρεωμένη να πάρει ξεκάθαρη θέση. Εκτός αν δεν αντιλαμβάνεται τον θεσμικό της ρόλο και νομίζει πως είναι απλά ένα ακόμη πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που εύχεται «όλα να βρουν το δρόμο τους» και «να επιλυθούν οι όποιες διαφωνίες».

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν αφορά μια εσωτερική εθνική υπόθεση ή μόνο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη. Μας αφορά όλους ή τουλάχιστον όσους (ελπίζω τους περισσότερους) δεν προτίθενται – ακόμη – να κάνουν την παραμικρή έκπτωση στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.