Η πρώτη συνεργασία της NASA με την SpaceX του Έλον Μασκ είχε να κάνει με μη επανδρωμένα σκάφη του διαστήματος για εξερεύνηση της Σελήνης. Κι αυτό συνέβη μέσω του ενεργού προγράμματος Artemis, που τελικό στόχο έχει την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά το 1972.
Τώρα, ήρθε η ώρα για ανάπτυξη των σχέσεων Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο, Έλον Μασκ, ο οποίος παρεμπιπτόντως πλέον εκτός από συνεργάτης είναι και επιστήθιος φίλος του Ντόναλντ Τραμπ.
Η νέα συνεργασία, που βρίσκεται στα σκαριά, έχει να κάνει με την δημιουργία Cargo διαστημοπλοίων που θα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν στο φεγγάρι βαριά φορτία. Η SpaceX πρόκειται να είναι η μία εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Η άλλη, που πιθανότατα θα εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο, είναι ο Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Δηλαδή, οι δύο από τους πιο πλούσιους ανθρώπου της Γης, αναπτύσουν ακόμα περισσότερο της επαφές τους με το διάστημα.
NASA to make lunar cargo delivery awards to Blue Origin and SpaceX https://t.co/CB1CtDZNfO pic.twitter.com/C4TAEUY1uo
— SpaceNews (@SpaceNews_Inc) November 24, 2024
Αποστολές το 2032 και το 2033
Αν υπάρξει οριστική συμφωνία, τότε η SpaceX θα κάνει την πρώτη αποστολή εξοπλισμού το 2032 και η Blue Origin έναν χρόνο αργότερα. Και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν ήδη συστήματα ανθρώπινης προσγείωσης για τις αποστολές Artemis, Artemis III και V. Η NASA αυτή τη φορά ζητά από τις δύο εταιρείες να αναπτύξουν παραλλαγές μεταφοράς φορτίου, ικανές να μεταφέρουν από 26.000 έως 33.000 λίβρες εξοπλισμό και άλλα υλικά με προορισμό τη Σελήνη.
Στις αρχές του 2025, αναμένονται να υπάρξουν οι ανακοινώσεις, αλλά απ’ ότι φαίνεται από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της NASA, δύσκολα θα προκύπτει κάτι διαφορετικό από την έγκριση των συνεργασιών.
«Η ύπαρξη δύο σεληνιακών παρόχων προσεδάφισης με διαφορετικές προσεγγίσεις για ικανότητα προσγείωσης πληρώματος και φορτίου παρέχει ευελιξία στην αποστολή, διασφαλίζοντας παράλληλα έναν τακτικό ρυθμό προσγειώσεων σε Σελήνη για συνεχή ανακάλυψη και επιστημονικές ευκαιρίες», είπε ο Στίβεν Κριτς, βοηθός αναπληρωτής και διαχειριστή της NASA για το πρόγραμμα «Από την Σελήνη στον Άρη».
Διαβάστε ακόμη:
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αίτημα για άρση της ασυλίας της στη Βουλή
- Κλειστά καταστήματα: Ποιες ημέρες δεν λειτουργούν τις γιορτές
- NBG Securities: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες το 2024 – Υγιή τα αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο
- Bloomberg: Χίος και Λέσβος τα νέα hotspot για μυστική μεταφορά ρωσικού πετρελαίου