Ενδείξεις για αντιστροφή της ανοδικής μέχρι χθες τάσης των αγορών , εμπεριέχει η αιφνίδια και ανεξήγητη κατά πολλούς αναλυτές ανακοίνωση της Fitch με την οποία υποβαθμίζεται συνολικά (γιατί αυτό λέει πραγματικά η σχετική αναφορά ) οικονομική ευρωστία των ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι στον προσδιορισμό του αναπάντεχου γεγονότος δεν συμφωνεί το σύνολο των αναλυτών αφού υπάρχουν και εκείνοι που από καιρό προειδοποιούν για τους κινδύνους που εμπεριέχει η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας – δείκτη ευημερίας του πλανήτη.

Έτσι παρόλο που το βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ δεν είναι τόσο σημαντικό όσο πριν μερικά χρόνια για την παγκόσμια οικονομία μετά την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου η αντίδραση ήταν άμεση σε Ανατολή και Δύση.

Όλα τα χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση και μένει να φανεί αν πρόκειται για πρόσκαιρη αντίδραση ή θα υπάρξει διόρθωση με πλέον σαφή και διαρκή χαρακτηριστικά. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους,  αναμένοντας επίσης και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα που ενδεχομένως να επηρεάσουν την τάση .

stoxx600

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1%, με όλους τους τομείς του να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,84% στις 7.601 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,27% στις 16.034 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,05% στις 7.328 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο  οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μείωσε την Τρίτη τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος τη διάβρωση της διακυβέρνησης και την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ο οίκος έκανε λόγο για ακροβασία στην Ουάσιγκτον γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους νωρίτερα φέτος.

«Οι επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση», δήλωσε η Fitch.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης αύριο  Πέμπτη, όταν θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη άνοδό της καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.

Ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών  κάθε συμπέρασμα κρίνεται παρακινδυνευμένο για το πρόσθετο γεγονός ότι μεσολαβεί η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street από την οποία και θα διαφανεί η μεσοπρόθεσμη πορεία των δεικτών.

Προς το παρόν τα Futures δείχνουν διόρθωση , όχι όμως ακραίων διαστάσεων , φαίνεται ότι όπως και σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις ο NASDAQ να δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις και ιδιαίτερα οι μετοχές που εξαρτώνται από την οικονομική ευημερία των ΗΠΑ.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να χαρακτηριστούν ως εύλογες και αναμενόμενες. Η μάχη φαίνεται ότι θα δοθεί στο επίπεδο των 1300 μονάδων , με αβέβαιο προς το παρόν αποτέλεσμα .

Άλλωστε οι σχετικές ενδείξεις , υπήρχαν για μια σειρά λόγους που οφείλονται στις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις τις οποίες καταγράφουμε – υπό μορφήν προειδοποίησης- σταθερά εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες από την έντυπη AXIANEWS και από το radar.gr

Διαβάστε ακόμη: