Καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επικείμενη απόφαση για τα επιτόκια από τη Fed αυτό το μήνα, ο Carl Weinberg της High Frequency Economics δήλωσε ότι μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων είναι απίθανη, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους στις 17-18 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας μια στροφή από τη σύσφιξη της πολιτικής που ακολούθησε την πανδημία της covid και έχει εγείρει φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ.

«Δεν βλέπουμε κάτι στα δεδομένα το οποίο θα προκαλέσει στη Fed να κάνει αυτό που θα αποκαλούσα πανικόβλητη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics στο CNBC “Squawk Box Asia”, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα καλωσορίσει μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης αντ’ αυτού.

Αγορά εργασίας

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ενώ υπήρξε επιβράδυνση στις προσλήψεις, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν.

Τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας την Πέμπτη προσέφεραν μικτά μηνύματα για την κατάσταση της οικονομίας, εν μέσω ανησυχιών για το γεγονός ότι η Fed διατήρησε την ονομαστική τιμή υψηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι χρειαζόταν.

Οι μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2021, εγείροντας ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Να τι νομίζω ότι θα χρειαστεί για να κινηθεί η Fed κατά 50 μονάδες βάσης, θα χρειαστεί μια μεγάλη άνοδος των αρχικών αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας, ενδείξεις για περισσότερες απολύσεις που συμβαίνουν στην οικονομία και μια απότομη πτώση των προσλήψεων, ίσως και στο μηδέν», δήλωσε ο Weinberg.

Τα πραγματικά επιτόκια έχουν αυξηθεί, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, παρατήρησε. «Η Fed πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να πατήσει το κουμπί του πανικού και να προχωρήσει [σε] μείωση κατά 50 [μονάδες βάσης]», δήλωσε ο Weinberg.

Το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της Fed, το οποίο επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των άλλων επιτοκίων που πληρώνουν οι καταναλωτές, βρίσκεται σήμερα στο 5,25%-5,50%.

Διαβάστε ακόμη: