Το τέλος εποχής των ισχυρά υψηλών επιπέδων κόστους δανεισμού έχει αρχίσει, με τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αναμένεται να συντονιστούν τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων τους.
Τον Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, τη Riksbank της Σουηδίας, την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα του Μεξικού και άλλες και θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο. Τα υψηλά επιτόκια, σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, προφανώς θα είναι παρελθόν.
Οι αγορές χρήματος έχουν ήδη τιμολογήσει πλήρως τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την πορεία χαλάρωσης.
Στο ετήσιο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ όχι μόνο είπε ότι «ήλθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στο να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να συνεχίσει την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού.
Οι «προσεκτικές» μειώσεις
Οι αγορές αναμένουν τρεις περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Έτσι, θα ευθυγραμμίσει τη Fed με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι θα κινηθεί αργότερα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες φαίνεται να συνεχίζουν περαιτέρω τη νομισματική χαλάρωση τουλάχιστον στις αρχές του 2025, παρόλο που η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών συνεχίζει να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Για την παγκόσμια οικονομία, αυτό σημαίνει ένα περιβάλλον γενικά χαμηλότερου επιτοκίου το επόμενο έτος, μαζί με σημαντικά μειωμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, μια πρόσφατη άνοδος του φόβου για ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, και παρά το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία σε μεγάλες οικονομίες με προσανατολισμό στη μεταποίηση, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο που εστιάζει περισσότερο στις υπηρεσίες καταγράφει σταθερή ανάπτυξη.
Τι σημαίνουν τα επιτόκια για την παγκόσμια οικονομία
Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές είναι λιγότερο σαφές, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC. Στις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τον Stoxx 600, υπήρξε μια ανάκαμψη του 2023, ενώ από την αρχή του 2024 ο δείκτης κερδίζει σχεδόν 10%. Στη Wall Street, ο S&P 500 κερδίζει 17% από την αρχή του έτους.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – ο οποίος εκτοξεύτηκε εν μέσω του παγκόσμιου sell off στις αρχές Αυγούστου – επανέρχεται κάτω από το μέσο όρο.
«Η αγορά, από την άποψη της δυναμικής των τιμών, των αποτιμήσεων και του κλίματος, έχει ανακάμψει αρκετά», παρατηρεί ο Beat Wittmann, πρόεδρος της Porta Advisors. Διανύοντας την αδύναμη περίοδο του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, αναμένεται μια αστάθεια, η οποία θα οδηγείται από διάφορους παράγοντες, όπως η γεωπολιτική, τα εταιρικά κέρδη και οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Wittmann.
Η αστάθεια θα οφείλεται επίσης σε μια «ετεροχρονισμένη διόρθωση» και σε κάποια εναλλαγή των θέσεων. Ωστόσο, θα είναι οι μετοχές «η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θα επιλέγεται ξεκάθαρα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, και στη συνέχεια ειδικά για το ’25 και μετά, πρόσθεσε ο Wittmann.
«Οι μειώσεις επιτοκίων, ή τουλάχιστον οι προσδοκίες αυτών, ήταν πραγματικά το τελευταίο κομμάτι που αναζητούσαν οι αγορές. Έτσι, συνολικά, πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό αποτέλεσμα», σχολίασε ο Manpreet Gill, επικεφαλής επενδύσεων για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη της Standard Chartered, αναφερόμενος στον κίνδυνο τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να προκαλέσουν αστάθεια τους επόμενους μήνες.
Ο Arnaud Girod, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Kepler Cheuvreux, δήλωσε στο CNBC ότι τα ομόλογα είχαν ένα δυνατό καλοκαίρι. Αλλά ότι οι επενδυτές πρέπει τώρα να κάνουν ένα «άλμα πίστης» σχετικά με το πού οδεύει η οικονομία των ΗΠΑ και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων.
Στις αγορές συναλλάγματος, η προσοχή θα παραμείνει στην αλληλεπίδραση μεταξύ του πληθωρισμού, των προσδοκιών των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε επίσης η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank.
Εάν το ευρώ αυξηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, «οι αποπληθωριστικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν κάποιο αντίκτυπο στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», είπε.
Επί του παρόντος, η Rabobank βλέπει τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων της Fed μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου και στη συνέχεια παραμονή στα επίπεδα για το υπόλοιπο του 2025, παρέχοντας στο δολάριο τη δυνατότητα να ενισχυθεί μέχρι την άνοιξη.