Με δάνειο 100 εκατομμυρίων από το ελληνικό Δημόσιο που θα επιστραφεί εντόκως και με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ της εταιρίας Energean θα υλοποιηθεί το πλάνο εξόδου του εταιρικού σχήματος που εκμεταλλεύεται το πετρελαϊκό κοίτασμα του Πρίνου από την κρίση λόγω πανδημίας.
Το σχέδιο εγκρίθηκε από την Κομισιόν λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν ένα χρόνο τώρα σε όλη την Ευρώπη, πανδημία γαρ και θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση με δεδομένη την κυβερνητική στήριξη και με μεγάλο ενδιαφέρον για τις αντιδράσεις και τη στάση της αντιπολίτευσης, τόσο της μείζονος (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και της ελάσσονος δηλαδή των υπολοίπων κομμάτων στη Βουλή.
Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς υπενθύμιζαν την πρόσφατη στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Ελληνικού με προσωπική απόφαση του κ. Αλ. Τσίπρα ο οποίος πήρε το θέμα επάνω του παρά τις αντίθετες απόψεις μέσα στο κόμμα του και σχολίαζαν πως «αναλογικά περιμένουμε αντίστοιχη στάση στη Βουλή και στο θέμα της Energean εκτός εάν λειτουργήσουν άλλοι δίαυλοι».
Το σχέδιο δανειακής ενίσχυσης
Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε η Energean θα συνάψει το απαραίτητο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων που είναι ο κρατικός φορέας ερευνών πετρελαίου) θα ορίσει ένα ή και δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να παρακολουθεί την πορεία των χρημάτων του δανείου.
Η Energean δεσμεύεται από τη σύμβαση να χρησιμοποιήσει όλα τα κονδύλια του δανείου για υποδομές στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος ερευνών και εκμετάλλευσης.
Επίσης θα τα χρησιμοποιήσει και για επενδύσεις δημιουργίας νέων υποδομών στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιεί η εταιρία.
Η Energean θα πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο και ειδικά τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση.
Με το δάνειο διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό και εκτός απροόπτου η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Εψιλον», που θεωρείται το μέλλον για τη λειτουργία του Πρίνου.
Επίσης θα συνεχιστούν τα έργα στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου ενώ θα αρχίσει η κατασκευή της Μονάδα Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να υπάρχει απόθεμα σταθερότητας όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου ανεβοκατεβαίνουν.
Πρόσφατα μάλιστα η εταιρία υπέγραψε συμφωνία με την ΔΕΗ για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ένα κόστος που επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Ειδικά η κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και εργοστασίου υδρογόνου κοντά στον Πρίνο, είναι σημαντικό «πράσινο» αναπτυξιακό έργο για την Energean, αφού θα είναι το πρώτο στη Μεσόγειο.
Η Energean θέλει να φτιάξει εργοστάσιο «μπλε υδρογόνου» όπως λέγεται στις εγκαταστάσεις «Σίγμα» στην Καβάλα, πολύ κοντά στον Πρίνο.
Το «μπλε υδρογόνο» προκύπτει από τη μετατροπή φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.
Το σύστημα δέσμευσης άνθρακα του εργοστασίου «μπλε υδρογόνου» της Energean θα παγιδεύει το 99,3% των εκπομπών, σύμφωνα με επιστημονικές πηγές.
Το κόστος του θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί εκτός από τη δανειοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Θυμίζουμε πως η χώρα μας παράγει περίπου 60 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, επομένως θα μειώσει έτσι τις εκπομπές ρύπων κατά 2,5 εκατ. τόνους ή κατά 4%, με σημαντική επέκταση μειώσεων σε δεύτερη φάση άρα και λιγότερα πρόστιμα.
Τι λέει η Κομισιόν
Αυτό το σήμα δανειοδότησης και όχι δωρεάν κρατικής ενίσχυσης ήταν και ο απαράβατος όρος που έθεσαν οι Κοινοτικοί παράγοντες για να εγκρίνουν το σχέδιο.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν «η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος. Η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών».
Η Κομισιόν έκρινε ότι «η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας».
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στο διάστημα 2019-2020, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Παρά την βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ οπότε το δάνειο ήταν το απαραίτητο «οξυγόνο» για να συνεχιστεί η λειτουργία της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.