Εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία τόσο στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά, κυρίως για τα επόμενα χρόνια δίνει η συμμετοχή του CVC Capital στην ΔΕΗ καλύπτοντας τις αδιάθετες μετοχές του Δημοσίου και με τελικό στόχο το ποσοστό να φτάσει το 10% μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Δηλαδή μ’ ένα ποσό κοντά στα 300 εκατ. ευρώ εφόσον η τιμή διάθεσης φτάσει στα 8,3 ευρώ και το συνολικό ποσό της αύξησης κεφαλαίου ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ. ( 120,4 εκατ. νέες μετοχές ).

Όλα αυτά, όμως, πρόκειται να ξεκαθαρίσουν μετά τις 19 Οκτωβρίου, όταν θα υπάρχει ορατότητα για την τιμή, αν και σήμερα φαίνεται ότι η τιμή δεν θα πέσει κάτω από τα 8 ευρώ, όπως επιδιώκουν οι ανάδοχοι της Goldman Sachs.

Το Cvc θα εισπράξει μέρισμα από τον ΔΕΔΔΗΕ

Το CVC Capital με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ( Υγεία, ασφάλειες, τρόφιμα, τεχνολογία ) μπορεί να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της κυβέρνησης και των εισηγμένων, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι, οι μετοχές της ΔΕΗ θα πωληθούν έναντι 8,30 -8,50 ευρώ με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ. ευρώ.

Το CVC, μπορεί να “απέτυχε” να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ καθώς η προσφορά του ήταν χαμηλότερη του Μacquarie, ωστόσο εφόσον συμμετάσχει στην αύξηση θα εισπράξει μερίσματα καθώς η ΔΕΗ θα παραμείνει μέτοχος με 51% – και βάσει της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ το ελάχιστο συνολικό μέρισμα θα φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ.

Δύο ισχυροί εταίροι

Έχοντας δύο ισχυρούς εταίρους η ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ το Μacquarie και στην μητρική ΔΕΗ το CVC, η πρόσβαση σε κεφάλαια ενδέχεται να αποκτήσει διαφορετικές μορφές. Τότε οι φιλόδοξες επενδύσεις των 8,5 δισ. ευρω ίσως να είναι πιο εύκολα εκτελεστέες.

Όταν το Macquarie προσέφερε ως εταιρική αξία 2,1 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των δανείων 800 εκατ. ευρω – υπολογίζει τις μελλοντικές ταμειακές ροές και τα Ebidta, και όχι την σημερινή κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ.Η υψηλή προσφορά των Αυστραλών σημαίνει ότι, το ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί, όπως επισημαίνουν και διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών.

Από την πώληση των υδροηλεκτρικών φθάσαμε στην μεγιστοποίηση της αξίας

Ενω λοιπόν το 2018 ορισμένοι εγχώριοι επιχειρηματίες ορέγονταν να αποκτήσουν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ το 2018 έναντι πινακίου φακής η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ( 2 δισ. ευρώ ) έθεσε τέρμα στα “παιχνίδια” που έπαιζαν ορισμένοι επί της διακυβέρνησης Σύριζα/Ανελ

Ένας εγχώριος επιχειρηματίας δεχόταν “ερωτήσεις” στην συνέλευση του, για το αν ήθελε να εξαγοράσει υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ ( όταν η τότε κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 200 εκατ. ευρώ ) και το ωραίο της υπόθεσης ήταν ότι το εξέταζε !!

Βεβαίως, η αξία των 18 υδροηλεκτρικών έργων είναι υψηλότατη ενδεχομένως και διπλάσια της σημερινής κεφαλαιοποίησης.

Συνεπώς, η ΔΕΗ ούτε κατατμήθηκε, ούτε διαμοιράστηκε στους εγχώριους παίκτες της ενέργειας, και σήμερα οδεύει σε μια αλλαγή επιπέδου.

Μπορεί να μην επιλέχθηκε η καθαρή αύξηση κεφαλαίου, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα συμμετείχαν ούτε τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια, αλλά ούτε και το CVC.

Πρόκειται για το τίμημα, βεβαίως, που πληρώνει – βραχυπρόθεσμα – η μειοψηφία των μετόχων.

** ΥΓ : Αδιάφορο , επίσης, είναι εάν το CVC Capital στο Λονδίνο έχει προσλάβει την κόρη του πρωθυπουργού στο Investor Relation. Διότι δουλεύει και αμοίβεται. Και εξ όσων γνωρίζουμε κανένα επενδυτικό fund δεν συνηθίζει να κάνει “χάρες” προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια πολιτικών για να αποκτήσει εταιρείες. Αυτά είναι αστειότητες. Εξάλλου, είναι διαφορετικό να δουλεύεις και διαφορετικό να κατέχεις μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων… εκατομμυρίων στην Blackrock, όπως συνηθίζουν τα μεγάλα στελέχη του Σύριζα.