Το διασημότερο έργο του Picasso είναι δίχως αμφιβολία η Guernica. H πιο ισχυρή ισχυρή πολιτική του δήλωση, ζωγραφισμένη ως άμεση αντίδραση στην καταστροφική πρακτική βομβαρδισμού των Ναζί στη βασκική πόλη Guernica την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Η ιστορία του πίνακα

Το έργο του Picasso απεικονίζει τον γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό της πόλης Guernica στην περιοχή των Βάσκων κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ο πίνακας έχει αυτό το διακριτικό στυλ Picasso και η άψογη εξέτασή του στη φρίκη του πολέμου τον έκανε ουσιαστικό μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Πριν από 84 χρόνια, ο διάσημος ζωγράφος ανέλαβε μια εντολή που θα άλλαζε για πάντα τόσο την καριέρα του όσο και ολόκληρη την προοπτική της σύγχρονης τέχνης. Η Guernica δημιουργήθηκε από τον κυβιστή ζωγράφο τον Ιούνιο του 1937. Ο τίτλος του αναφέρεται στην ομώνυμη πόλη που βομβαρδίστηκε από τα ναζιστικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της ισπανικής Εμφύλιος Πόλεμος. Πρόκειται για ένα γεγονός που κατέστρεψε τα τρία τέταρτα της αρχαίας πόλης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες πολίτες.

Ο πίνακας δείχνει τις τραγωδίες του πολέμου που προκαλεί στον κόσμο και ιδιαίτερα αθώους πολίτες. Πρόκειται για ένα συμβολικό έργο. Έχει αποκτήσει μία μνημειώδη φήμη και μέσω αυτού γίνεται μια διαρκής υπενθύμιση των δεινών του πολέμου. Είναι ένα αντιπολεμικό σύμβολο και μια ενσάρκωση της ειρήνης. Με την ολοκλήρωσή του έργου, η Guernica εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο σε μια σύντομη περιοδεία, έγινε διάσημη και ευρέως αναγνωρισμένη. Αυτή η περιοδεία βοήθησε να φέρει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο στην προσοχή του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι είναι ένας από τους πιο συγκινητικούς και ισχυρούς αντιπολεμικούς πίνακες στην ιστορία. Ενώ πολυάριθμα έργα του Picasso έχουν στεφθεί ως αριστουργήματα, όπως το Les Demoiselles d`Avignon το 1907 που έθεσε αποτελεσματικά τη δυτική αφηρημένη τέχνη σε κίνηση, η Guernica θεωρείται το ίσως πιο γόνιμο έργο του καλλιτέχνη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr