Σκοπός των επιστημόνων, να θέσουν υπό έλεγχο την «τριδημία», ήτοι τον συνδυασμό του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), του κορωνοϊού και της γρίπης. Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα RSV σε παιδιά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, γεγονός το οποίο προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των αεραγωγών), από την οποία νοσούν πολλά παιδιά, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με τον Guardian. Σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες εισαγωγές για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του πανδημικού ιού, η κατάσταση οδηγεί ορισμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στο «χείλος» της κατάρρευσης.

Στην τελευταία του έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε ότι ορισμένες χώρες έχουν βιώσει –σε ασυνήθιστα πρώιμο στάδιο– αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείς Αμερικής.

«Με τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας και την κυκλοφορία και άλλων παθογόνων του αναπνευστικού στην υγεία των πολιτών, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η νέα χειμερινή περίοδος», επεσήμανε η κοινή τοποθέτηση του Eυρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση τον περασμένο μήνα, καθώς ο ιός RSV επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Ηνωμένες Πολιτείες, με παιδιά και βρέφη κάτω του 1 έτους να είναι πιο ευάλωτα στη νόσο.

«Η αύξηση μεμονωμένης λοίμωξης του αναπνευστικού προκαλεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Όταν, όμως, δύο ή τρεις λοιμώξεις αρχίζουν να επηρεάζουν έναν πληθυσμό ταυτόχρονα, αυτό θα πρέπει να μάς θέσει όλους σε ετοιμότητα», υποστήριξε η Διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, καθηγήτρια Καρίσα Φ. Ετιέν.

Η «τριδυμία» με κορωνοϊό, RSV και γρίπη, σημαίνει… άσχημα νέα για τους θαλάμους νοσοκομείων για ενήλικες. Ακόμη και σε μία φυσιολογική χρονιά, υπολογίζεται ότι 60.000 έως 120.000 ηλικιωμένοι διακομίζονται στο νοσοκομείο, ενώ, 6.000 έως 10.000 από αυτούς πεθαίνουν από επιπλοκές του αναπνευστικού σιγκυτιακού ιού (RSV) μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή της «τριδημίας» αφορά τα παιδιά. Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός, ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, αλλά είναι η κύρια αιτία πνευμονίας και βρογχιολίτιδας σε βρέφη.

Σε όλο τον κόσμο, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ευθύνεται για περίπου 3.6 εκατομμύρια εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία και περισσότερους από 100.000 θανάτους σε παιδιά κάτω των 5 ετών, κάθε χρόνο. Ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες, 1 στα 56 μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους και δεν έχουν προβλήματα υγείας, θα νοσηλευθεί με σοβαρά συμπτώματα του RSV κατά το 1ο έτος της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή του, αλλά όσοι αναπτύσσουν σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να υποστηριχθούν με συμπληρωματικό οξυγόνο, ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, έως ότου να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Κατά συνέπεια, η επάρκεια κλινών σε ΜΕΘ είναι απαραίτητη, τόνισε η καθηγήτρια Καρίσα Φ. Ετιέν.