Η διαμάχη γύρω από τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) καλά κρατεί, με τους Δήμους της Αττικής να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο νέο επεισόδιο της σειράς, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης παίρνει δραστικά μέτρα, υιοθετώντας μια προδιαγεγραμμένη απόφαση: μερική αναστολή των οικοδομικών αδειών που στηρίζονται στον ΝΟΚ και οδηγούν, σύμφωνα με τον Δήμο, σε “υπερδόμηση και αλλοίωση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης”.
Η κίνηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση της μάχης που δίνουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τα τοπικά ζητήματα, όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα. Στόχος της απόφασης είναι να αναχαιτιστεί η τάση εκμετάλλευσης του ΝΟΚ από ιδιοκτήτες 1140 αδόμητων οικοπέδων, οι οποίοι σπεύδουν να εκδώσουν άδειες κατεδάφισης, επιδιώκοντας υπερδόμηση.
Η κόντρα καλά κρατεί, με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να ηγείται της αντίστασης και να καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα και την αυτονομία των Δήμων.
Σημεία-κλειδιά:
Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αναστέλλει μερικώς τις οικοδομικές άδειες που βασίζονται στον ΝΟΚ.
Η απόφαση λαμβάνεται για να προστατευτεί η φυσιογνωμία της περιοχής και να αποτραπεί η υπερδόμηση.
Ο Δήμος διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για τα τοπικά ζητήματα.
Η κίνηση αυτή εντείνει τη διαμάχη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ερωτήματα:
Πώς θα απαντήσει το Υπουργείο στην απόφαση του Δήμου;
Θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι το παράδειγμα της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης;
Πώς θα επηρεάσει η κόντρα αυτή την ανάπτυξη της Αττικής;
Η μάχη γύρω από τον ΝΟΚ αγγίζει καίρια ζητήματα, όπως η αυτονομία των Δήμων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική ανάπτυξη των πόλεων. Η εξέλιξη της διαμάχης μένει να φανεί, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ερωτήματα για το μέλλον της Αττικής.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος συγκρούεται με τους Δήμους
Εκτός από την αιφνιδιαστική αναστολή οικοδομικών αδειών που στηρίζονται στον ΝΟΚ, το Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαρτίου έφερε στο προσκήνιο μια νέα εστία έντασης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με μια διευκρινιστική ανακοίνωση, χαρακτήρισε αυθαίρετες τις αποφάσεις των Δήμων, θεωρώντας ότι θίγουν το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι Δήμαρχοι δεν έχουν θεσμική ισχύ για να παγώνουν οικοδομικές άδειες. Προτείνουν υπομονή έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του ΝΟΚ (υπόθεση που κινήθηκε από τον Δήμο Αλίμου), προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.
Επιπλέον, τονίζεται ότι οι Δήμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσφυγές από τους πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά την υλοποίηση των οικοδομικών τους σχεδίων. Η κριτική εστιάζει στο ότι η αναστολή αγγίζει αυθαίρετα μόνο 2 Δήμους από τους 66 στην Αττική και 332 σε όλη την Ελλάδα.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε απαράδεκτη και προσβλητική την στάση του Υπουργείου προς τους 332 εκλεγμένους δημάρχους και χιλιάδες δημοτικούς συμβούλους. Υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος θεσμός στην κοινωνία, διαθέτει διοικητική αυτοτέλεια, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.
Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε την ανάγκη για σεβασμό προς το θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάλεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε πιο προσεκτική στάση.
Διαβάστε ακόμη:
- Άνω Λιόσια: Οδηγός λεωφορείου αποπειράθηκε να βιάσει επιβάτιδα
- Φόρος εισοδήματος: Σε 8 δόσεις η πληρωμή – Ποιοι θα λάβουν έκπτωση 3%
- Μαρία Κωνσταντάκη: Μια κυρία μου είπε «μην στενοχωριέσαι, η ομορφιά δεν είναι τόσο σημαντική»
- Γιώργος Νικολαΐδης: Ο 16χρονος γιος της Βανδή ίσως είναι έτοιμος για το MasterChef