Σε σκωτσέζικο ντους εξελίσσεται η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής Ισραήλ, με την τουρκική πλευρά να υψώνει τους τόνους και την ελληνική να αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για την έκδοση της Navtex την οποία δεν έχει εγκρίνει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα δείχνει να θέλει να σχεδιάσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα και πρωτίστως να αποφύγει μια κλιμάκωση της έντασης, την οποία βάζει στο «πιάτο» η Άγκυρα, τονίζοντας ότι χωρίς την δική της συγκατάθεση δεν μπορεί να προχωρήσει καμία έρευνα για το καλώδιο στα διεθνή ύδατα.

Σαφές μήνυμα ότι το έργο θα υλοποιηθεί έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως είπε το καλώδιο θα προχωρήσει και θα γίνει σε χρόνο κατάλληλο επισημαίνοντας ότι η έκδοση της Navtex (σ.σ σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από την περασμένη εβδομάδα) αποτελεί μια πολυπαραγοντική εξίσωση με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που καθορίζουν την έναρξη των ερευνών και της πόντισης του καλωδίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών τήρησε ωστόσο σιγήν ιχθύος για το χρόνο επανέναρξης του έργου που με βάση τις πληροφορίες που διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αυξημένη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιστρέψουν τα δύο πλοία που είχαν αποχωρήσει από την χώρα μας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το έδαφος για την επανάκαμψη των ερευνητικών πλοίων είχε στρώσει την περασμένη εβδομάδα και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συντονίζοντας τις κινήσεις μέσω των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες του καλωδίου.

Για το θέμα υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία ώστε η γαλλική Nexans που εμπλέκεται στην κατασκευή του καλωδίου,  να επιστρέψει στο πεδίο των ερευνών λαμβάνοντας συνολικά 72 εκ. ευρώ. Πρόκειται για την δόση των 36 εκ. του Φεβρουαρίου που είχε παγώσει λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου η Ελλάδα, προκαταβολή 17,5 εκ. από την επόμενη δόση και 19 εκ. από σταλίες λόγω της δίμηνης προηγούμενης αδράνειας των πλοίων.

Υπάρχουν τριβές

Με αφορμή τις διαδοχικές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας, χθες ο κ. Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι οι τριβές είναι λογικό να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών εφόσον πρόκειται να διεξαχθούν έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές Ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν Τουρκικές διεκδικήσεις.

Τα οξυμένα πνεύματα της Άγκυρας που έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς χωρίς να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή φαίνεται να έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για επανεκκίνηση των ερευνών αλλά και η φερόμενη Γαλλική υποστήριξη του έργου.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για γαλλική παρουσία στα ελληνικά νερά με την εμφάνιση τις επόμενες μέρες του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά και την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί πέραν των εξοπλιστικών θεμάτων και για το GSI για τον οποίο υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον λόγω της εμπλοκής της Nexans.

Με χθεσινές διαρροές την υποστήριξη του έργου εξέφραζε και η Κομισιόν, η οποία με καθυστέρηση δέκα ημερών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ως προς τις δηλώσεις συμβούλου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Τόμας- Ανκερ Κρίστενσεν.

Ο τελευταίος σε αναφορές που έκανε στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου στο περιθώριο εκδήλωσης του German Marshall Fund, σχετκά με τις  πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν για να προστατεύσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, είχε δηλώσει ότι το έργο αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν και η Τουρκία αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος.

Η δήλωση αυτή είχε σχολιαστεί αρνητικά από την ελληνική πλευρά, θεωρώντας ότι ήταν τουλάχιστον ατυχής από την στιγμή που φαινόταν η Επιτροπή να κρατά ίσες αποστάσεις για ένα τόσο σημαντικό γεωπολιτικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Χθες λοιπόν αρμόδιες πηγές διέρρεαν ότι η Επιτροπή στηρίζει το έργο το οποίο έχει χρηματοδοτήσει με 657 εκ. ευρώ.

Την πιο ενεργή στήριξη από την πλευρά της Κομισιόν ζήτησε από τους Δελφούς και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ένα έργο ανάμεσα σε δύο ή τρεις χώρες αλλά και ένα πρότζεκτ που χρηματοδοτεί η ΕΕ ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμη: