Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της μελέτης κόστους–οφέλους για τον αγωγό Great Sea Interconnector (Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ) μετά και την έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ της μεθοδολογίας εσόδου.
Μία από τις τρείς πολύ σημαντικές ρυθμιστικές αποφάσεις για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου (και κατόπιν Ισραήλ) εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Πρόκειται για τη μεθοδολογία εσόδου που σε συνέχεια θα ανοίξει το δρόμο για να ληφθούν και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αποφάσεις, δηλαδή η απόφαση για τον καθορισμό του ίδιου του εσόδου και η τρίτη απόφαση για τις μοναδιαίες χρεώσεις.
Η τελική απόφαση της ΡΑΑΕΥ βρίσκεται κοντά στην μεθοδολογία που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ και προσομοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιείται στα εγχώρια έργα διασυνδέσεων. Όμως η Αρχή δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Διαχειριστή για απόσβεση του έργου σε 25 χρόνια αλλά θα κινηθεί στα 35 χρόνια.
Η κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) έχει λάβει από πέρυσι απόφαση περί μεθοδολογίας εσόδου, στην οποία μεταξύ άλλων ορίζεται ότι το έργο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από την έναρξη της κατασκευής του, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι πληρωμές προς τον promoter του έργου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ θα ζητήσει να τροποποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ έτσι ώστε να είναι κοινή η μεθοδολογία εσόδου για το 37% που “βαραίνει” την Ελλάδα και για το 63% που “βαραίνει” τους Κυπρίους.
Εν τω μεταξύ η γαλλική Nexans που ποντίζει το καλώδιο, έχει προειδοποιήσει ρητά ότι θα προχωρήσει σε παύση εργασιών αν δεν προχωρήσουν έως την 1η Ιουνίου οι πληρωμές δόσεων του έργου βάσει των συμφωνηθέντων.
Ο ΑΔΜΗΕ, από την άλλη, δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές, μέχρις ότου εγκριθούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις, ώστε να αποσαφηνιστεί το μέλλον του έργου.
Η έγκριση στη μεθοδολογία εσόδου θα ανοίξει το δρόμο για κάποιου είδους διευθέτηση και συνεννόηση με την Nexans, ενδεχομένως και με την καταβολή κάποιου ποσού από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να μην σταματήσουν οι εργασίες.
Μέσα στο Μάιο, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει ενώπιον της Κυπριακής κυβέρνησης τα πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπονεί για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Τα αποτελέσματα αυτά, δείχνουν θετικό πρόσημο ως προς την ωφελιμότητα του έργου, ιδίως για τους Κύπριους καταναλωτές, άρα θα οδηγήσουν την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει οριστικές αποφάσεις για τη συμμετοχή της και την στήριξη του έργου, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίησή του.
Ο ΑΔΜΗΕ παραγγέλνει καλώδια κόστους 1,7 δις.
Διαγωνισμό προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ για τη σύναψη Συμφωνίας Πλαίσιο εξαετούς διάρκειας για τη μελέτη, προμήθεια & εγκατάσταση Υ/Β και Υ/Γ καλωδίων στο πλαίσιο έργων διασύνδεσης νήσων με το ΕΣΜΗΕ.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 24η Μαΐου.
Η Α΄ Φάση του Διαγωνισμού, αποτελείται από το στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, βάσει των πληροφοριών που παρέχονται δια της παρούσης, ώστε οι οικονομικοί φορείς να μπορούν να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στην παρούσα διαδικασία. Ο ΑΔΜΗΕ θα προβεί στην αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων συμμετοχής σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 9 της παρούσας.
Η Β΄ Φάση του Διαγωνισμού, αποτελείται από δύο (2) Στάδια. Στα στάδια της Β’ φάσης δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνον όσοι δεν αποκλείστηκαν κατά την Α’ Φάση.
Στάδιο Ι: Πρόσκληση για υποβολή Αρχικής Προσφοράς και Διαπραγμάτευση επ’ αυτής.
Στάδιο ΙΙ: Πρόσκληση για υποβολή Δεσμευτικής Προσφοράς – Ανάθεση (επιλογή αναδόχου). Κατά το Στάδιο Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού θα αποσταλεί Πρόσκληση από τον ΑΔΜΗΕ στους συμμετέχοντες που προκρίθηκαν από την Α Φάση, με την οποία θα κληθούν να υποβάλουν την Αρχική τους Προσφορά.
Η Αρχική Προσφορά αποτελεί τη βάση των επακόλουθων διαπραγματεύσεων. Η προθεσμία υποβολής της Αρχικής Προσφοράς θα προβλέπεται στα έγγραφα της Πρόσκλησης, άλλως μπορεί να οριστεί με κοινή συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των υποψηφίων που έχουν επιλεγεί, εφόσον παρέχεται σε όλους ίσος χρόνος για την κατάρτιση και την υποβολή των προσφορών τους.
Ο ΑΔΜΗΕ εφόσον κρίνει σκόπιμη και αναγκαία τη βελτίωση του περιεχομένου της Αρχικής Προσφοράς έτσι ώστε αυτή να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της δύναται να εκκινήσει σειρά διαπραγματεύσεων με έναν ή περισσότερους από τους υποψηφίους. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί των αρχικών και όλων των επακόλουθων προσφορών που υποβάλλονται, εξαιρουμένης της τελικής προσφοράς.
Πιέσεις από κομισιόν: προχωρήστε το έργο και γρήγορα
Αλλά και η Κομισιόν μέσω της DG Energy ασκεί πλέον ασφυκτικές πιέσεις για επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου-Ισραήλ διαβλέποντας αδιέξοδο στη μεγάλη κόντρα Κύπρου- ΑΔΜΗΕ.
Παρά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και της ΡΑΑΕΥ, μετά από πρόσκληση της DG Energy, ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες για το έργο και τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβεται κατά την διάρκεια αλλά και μετά την κατασκευή του, οι κοινοτικοί συνεχίζουν πλέον να πρεσάρουν ασφυκτικά.
Η Κομισιόν πιέζει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας να προχωρήσει το έργο και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και ως …«μπροστινός» του γαλλικού κολοσσού της Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου, με τα στελέχη της εταιρείας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις, που επηρεάζουν τις εκκρεμείς πληρωμές προς την εταιρεία.
Η Nexans, που έχει μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες αναφέρεται στην προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, να προχωρήσει την σύμβαση και να επιταχύνει τα έργα για το κομμάτι Κρήτη-Κύπρος, που είναι το πιο ώριμο. Αναφέρεται όμως και στην καθυστέρηση από τις Ρυθμιστικές Αρχές για την μεταβίβαση του έργου από το Euroasia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ κάτι που πλέον πραγματοποιήθηκε.
Απέμεινε η οριστικοποίηση της μεθοδολογίας εσόδων και αμοιβών ώστε ο ΑΔΜΗΕ να έχει τον έλεγχο της ροής εσόδων και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις πληρωμές προς την NEXANS και στις υποχρεώσεις του έργου.
«Εάν ο ΑΔΜΗΕ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η Nexans θεωρεί αναπόφευκτη την αναστολή εργασιών, θέτοντας σε κίνδυνο ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου» λένε σε επιστολή οι Γάλλοι.
Για την μεθοδολογία εσόδου, ο ΑΜΔΗΕ έχει υποβάλλει την πρότασή του στη ΡΑΑΕΥ που την ενέκρινε αλλά εν μέρει.
Η ΡΑΑΕΥ λέει στην DG Energy ότι η ελληνική πλευρά έχει μεθοδολογία εσόδου που ικανοποιεί τη βασική απαίτηση του ΑΔΜΗΕ να παίρνει απόδοση κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου και όταν ολοκληρωθεί το έργο να παίρνει και κάποιο premium.
Η μεθοδολογία που κατέθεσε προς την ΡΑΑΕΥ ο ΑΔΜΗΕ, διαφοροποιείται σε ορισμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα στο χρόνο απόσβεσης του έργου που ζητά να είναι 25 χρόνια. Η μεθοδολογία της ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τελικά τα 35 έτη για να μην επιβαρύνονται με μεγάλο κόστος οι καταναλωτές.
Κωστής Χατζηδάκης από Αθήνα: είμαστε σύμφωνοι επί της αρχής
«Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Οι δύο χώρες έχουν ως κοινή συνισταμένη στο πεδίο της οικονομίας τον συνδυασμό δημοσιονομικής σοβαρότητας και φιλοεπενδυτικής πολιτικής. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για σταθερή ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Κύπριο ομόλογο του Μάκη Κεραυνό κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.
Κατά την συνάντησή τους έγινε επισκόπηση της πορείας της οικονομίας των δύο χωρών και συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ενώ επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις.
«Στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου παραμένει η συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικά για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, τόνισε πως «και οι δυο χώρες είναι -επί της αρχής- υπέρ της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έχει εντάξει άλλωστε σε καθεστώς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο έχει πολλές και διαφορετικές τεχνικές παραμέτρους τις οποίες διαχειρίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Γιώργος Παπαναστασίου απο Λευκωσία: μετά τη λειτουργία του αγωγού η οικονομική επιβάρυνση
Δεν θα πρέπει να υπάρχει επιβάρυνση του καταναλωτή ηλεκτρισμού για το έργο Great Sea Interconnector πριν από τη λειτουργία του καλωδίου και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το θέμα της απαίτησης του φορέα υλοποίησης για γρήγορη ανάκτηση των εσόδων, εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τους ρυθμιστές ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίοι θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη και την προστασία του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα φέρει το έργο για την Κύπρο, με αναμενόμενη εμπορική λειτουργία το 2029, ανέφερε ότι το έργο είναι πραγματικά υψηλού κόστους, ωστόσο θα είναι γρήγορη η απόσβεσή του, ενώ είπε ότι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εξαρτάται από την ηλεκτρική διασύνδεση.
Όπως είπε, ο διαμοιρασμός των εξόδων είναι 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα, αφού τεκμηριωμένα το καλώδιο αυτό θα φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα στον Κύπριο καταναλωτή.
Σημείωσε ωστόσο ότι θέση του Υπουργείου Ενέργειας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ροή ηλεκτρονίων στο καλώδιο για να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση για τον καταναλωτή.
«Αυτό είναι θέμα αρχής. Όταν δεν υπάρχει σε λειτουργία ένα καλώδιο δεν δικαιολογείται κανένας να χρεώσει οποιονδήποτε που θα απολαύσει αυτή τη ροή στο μέλλον», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αν επιβαρυνθεί ο καταναλωτής πριν να λειτουργήσει το καλώδιο, τότε θα είναι επιπρόσθετη επιβάρυνση στο ήδη βεβαρημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.
«Επιμένουμε να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής την ώρα που θα δει και το όφελος από το κέρδος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕΚ μελετά το θέμα ύστερα από τις επίσημες αιτήσεις του φορέα υλοποίησης.
Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε επικαιροποιημένη μελέτη κόστους -οφέλους για το έργο για λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης αγοράς μετοχικού κεφαλαίου στο έργο, ύψους μέχρι €100 εκ. και η οποία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Διαβάστε ακόμη:
- Στους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου για το 2024 η Ελλάδα
- Αντιεμβολιαστικός λαϊκισμός: Καβγάς Πολάκη – Γεροτζιάφα – Γιάμαλη για το εμβόλιο
- Ο Αταμάν αποκαλύπτει το τηλεφώνημα Ερντογάν και συνδέει τα Ελληνοτουρκικά με τον ΠΑΟ
- Eurovision: Οι γκάφες των σχολιαστών – Το Σαν Μαρίνο που έγινε «νησιωτική χώρα» και άλλα ωραία