Σε μια συγκυρία αυξανόμενης ρευστότητας στην Αν.Μεσόγειο, όπου τον τόνο δίνουν οι εξελίξεις στη Συρία και η τουρκική πλευρά που αντιδρά απέναντι σε κάθε μεγάλο θαλάσσιο project στη περιοχη, όπου η ίδια δεν συμμετέχει, διεξάγεται αύριο η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τη Κομισιόν σχετικά με τη πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Στην ατζέντα της σύσκεψης, θα βρεθεί προφανώς η πορεία υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας του Σεπτεμβρίου, οι όποιες εκκρεμότητες και μια σειρά από θέματα που έχει θέσει η Λευκωσία και είχαν συζητηθεί προ μερικών εβδομάδων κατά τη συνάντηση Σκυλακάκη – Παπαναστασίου στην Αθήνα.

Τέτοια είναι όσα αφορούν τη μετοχική της συμμετοχή στο έργο, που συνδέεται με τη μεταφορά των παγίων στην εταιρεία του Great Sea Interconnector και τη τροποποίηση της συμφωνίας παραχώρησης, τα οποία ωστόσο επισκιάζονται από το μείζον θέμα έκδοσης της Navtex για εργασίες στα διεθνή ύδατα.

Της οδηγίας δηλαδή που θα ανάψει το πράσινο φως στο ερευνητικό πλοίο να διεξάγει εργασίες από την Ελλάδα προς την Κύπρο, εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) και σε σημεία που επικαλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο θέμα αυτό που είναι το ουσιώδες για να προχωρήσει το έργο δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη. Και όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο τουλάχιστον μέχρι και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, που τοποθετείται μέσα στο Φεβρουάριο.

Είναι προφανές ότι άπαξ και εκδοθεί η Navtex θα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερευνών και να προστατεύσει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν το Νοέμβριο, είχε μεταξύ άλλων συζητηθεί και η ένταση που είχε προκληθεί το καλοκαίρι στα νερά της Κάσου, και είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά να βρεθεί κάποια στοιχειώδης φόρμουλα συννενόησης.

Ετσι, ώστε κάθε φορά που εκδίδεται ελληνική Navtex για άσκηση ελεύθερων δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο (όπως η έρευνα για πόντιση καλωδίου), οι τουρκικές αρχές να μην εκδίδουν αντί-Navtex με τον ισχυρισμό ότι αφορά «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Αν και δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κοινός τόπος, οι πληροφορίες λένε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να είναι γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκονται.

Διαδικαστικού χαρακτήρα

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται επί της ουσίας η υπόθεση γύρω από τη διασύνδεση, που σημαίνει ότι η αυριανή τηλεδιάσκεψη των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών και του Διαχειριστή με την εκπρόσωπο της Κομισιόν θα έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στην ατζέντα θα βρεθούν θέματα χαμηλότερης σημασίας, παρόμοια πιθανώς με όσα είχαν τεθεί κατά τη συνάντηση Σκυλακάκη – Παπαναστασίου στις 27 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Σε εκείνη, όπου είχαν συμμετάσχει και εκπρόσωποι του Γραφείου του Πρωθυπουργού, της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και του ΑΔΜΗΕ, λέγεται ότι η κυπριακή πλευρά είχε παρουσιάσει στην ελληνική τα συμπεράσματα της μελέτης του αμερικανικού οίκου που διενήργησε τη μελέτη δέουσας επιμέλειας στο project, η οποία έχει τεθεί από τη Λευκωσία ως προαπαιτούμενο για τη μετοχική της συμμετοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί το αίτημα της κυπριακής για μεταφορά των παγίων στην εταιρεία του GSI, στην οποία και συζητά να μπει μετοχικά, γεγονός όμως που θα συμβεί όταν αυτός πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής από την ΕΕ.

Εως τότε, τα πάγια θα παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, όπως λένε πηγές με γνώση του θέματος, η τροποποίηση της συμφωνίας παραχώρησης (concession agreement), που ζητά η κυπριακή πλευρά, με τη προσθήκη του roadmap μεταφοράς των παγίων στον GSI, θα συμβεί μόνο εφόσον η Κύπρος αποφασίσει να εισέλθει μετοχικά στο έργο.

Εκκρεμούν προφανώς και άλλα ζητήματα, παρόμοιας πάντα σημασίας, ωστόσο το βασικό θέμα, που σκεπάζει τα πάντα και κρατά εδώ και μήνες το έργο στην αναμονή, είναι το γεωπολιτικό.

Γυρω απο αυτό, προς ώρας και χωρίς να είναι γνωστό τι είδους κινήσεις γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, τα πάντα παραπέμπουν για εξελίξεις μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών το Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη