Για αντιανταγωνιστικές πρακτικές υπολογιστικού νέφους κατηγορεί η Google Cloud της Alphabet την Microsoft, ασκώντας κριτική στις επικείμενες συμφωνίες με αρκετούς Ευρωπαίους προμηθευτές cloud, λέγοντας ότι αυτές δεν επιλύουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τους όρους αδειοδότησης, αναφέρει το Reuters.

Στα πρώτα δημόσια σχόλια της Google Cloud σχετικά με τη Microsoft και τις ευρωπαϊκές συμφωνίες της, ο αντιπρόεδρός της Αμίτ Ζάβερι είπε στο Reuters ότι η εταιρεία έθεσε το ζήτημα σε αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες και προέτρεψε τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν το ζήτημα πιο προσεχτικά.

Δίνοντας τη δική της απάντηση, η Microsoft αναφέρθηκε σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον Μάιο του περασμένου έτους, όπου ο πρόεδρός της Μπραντ Σμιθ είπε ότι «έχει μια υγιή νούμερο δύο θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες cloud, με λίγο παραπάνω από το 20% στο μερίδιο αγοράς των υπηρεσιών cloud παγκοσμίως».

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Cloud και στην επιτυχία της», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο Reuters.

Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ στην ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπολογιστικού νέφους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου η Google ακολουθεί τον ηγέτη της αγοράς, την Amazon και τη Microsoft.

Το τελευταίο διάστημα, ο ρυθμιστικός έλεγχος στον κλάδο είναι μεγαλύτερος, λόγω της κυριαρχίας λίγων παικτών και του ολοένα και πιο κρίσιμου ρόλου του, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο cloud.

Η Microsoft προσφέρθηκε να αλλάξει τις πρακτικές της στο cloud computing, κάνοτας μια συμφωνία με μερικούς μικρότερους ανταγωνιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναστείλουν τις αντιμονοπωλιακές καταγγελίες τους, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

«Η Microsoft έχει σίγουρα μια πολύ αντιανταγωνιστική στάση στο cloud. Εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της στην επιχείρηση on-premise καθώς και στο Office 365 και τα Windows για να συνδέσει το Azure και τις υπόλοιπες υπηρεσίες cloud και να δυσκολέψει τους πελάτες να επιλέγουν οι ίδιοι τι θέλουν», ​​είπε ο Ζάβερι σε συνέντευξή του.

«Όταν μιλάμε με πελάτες μας, μας λένε ότι βρίσκουν πολλές από αυτές τις πρακτικές ομαδοποίησης, καθώς και τον τρόπο που δημιουργούν περιορισμούς τιμολόγησης και αδειοδότησης, τροχοπέδη στην επιλογή άλλων παρόχων», πρόσθεσε.

Αθέμιτο πλεονέκτημα

Ο Ζάβερι είπε ότι οι συμφωνίες με αρκετούς μικρότερους ευρωπαίους προμηθευτές cloud ωφελούν μόνο τη Microsoft.

«Εξαγοράζουν επιλεκτικά όσους διαμαρτύρονται και δεν καθιστούν αυτούς τους όρους διαθέσιμους σε όλους. Αυτό είναι ένα αθέμιτο πλεονέκτημα για τη Microsoft και “δένει” όσους παραπονέθηκαν στη Microsoft ούτως ή άλλως.»
«Η συμφωνία θα πρέπει να αφορά τους πάντες, όχι μόνο έναν ή δύο επιλεκτικά. Αυτό δείχνει ότι έχουν τόση δύναμη στην αγορά, που μπορούν να πάνε και να κάνουν αυτά τα πράγματα μεμονωμένα.»

«Η άποψή μου προς τις ρυθμιστικές αρχές είναι ότι θα πρέπει να το δουν ολιστικά, παρόλο που ένας ή δύο προμηθευτές μπορεί να συμβιβαστούν, δεν λύνει το ευρύτερο πρόβλημα. Και αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει πραγματικά να επιλύσουμε, όχι προβλήματα μεμονωμένων προμηθευτών.»

Ο Ζάβερι απέρριψε την πρόταση ότι το ζήτημα είναι απλώς μια διαμάχη μεταξύ Google και Microsoft.

«Δεν έχει να κάνει με την Google, αλλά με το cloud. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος με αυτό. Το concept με το cloud ήταν να υπάρχει ένας ανοιχτός, ευέλικτος τρόπος ανάπτυξης του λογισμικού και οι πελάτες να έχουν περισσότερες επιλογές, ώστε να μπορούν να εκτελούν το λογισμικό τους σε όποιο μέρος επιλέξουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα