Η Google προσέφερε σε μια ομάδα εταιρειών cloud με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πακέτο αξίας περίπου 470 εκατ. ευρώ (512 εκατ. δολάρια) σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκτροχιάσει τον αντιμονοπωλιακό διακανονισμό τους με τη Microsoft που απελευθέρωσε τον αμερικανικό γίγαντα λογισμικού από μια δυνητικά δαπανηρή υπόθεση της ΕΕ.

Οι Cloud Infrastructure Services Providers in Europe, ή CISPE, την περασμένη εβδομάδα απέσυραν την καταγγελία για το αντιμονοπωλιακό σκέλος της ΕΕ σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης λογισμικού της Microsoft μετά τη διαμεσολάβηση για τη σύναψη συμφωνίας ώστε να αποκτήσουν δικαιότερη πρόσβαση στις τεχνολογίες της αμερικανικής εταιρείας. Η CISPE είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η Microsoft δυσκόλευε πολύ τους πελάτες της να αλλάξουν πάροχο cloud, συνδέοντας το επιχειρηματικό λογισμικό της με τις υπηρεσίες cloud Azure.

Όμως, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, η μονάδα της Alphabet Google έκανε μια αντιπροσφορά με σκοπό να πείσει την CISPE να διατηρήσει την καταγγελία της στην ΕΕ, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που είδαν το Bloomberg και άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το πακέτο περιελάμβανε άδειες λογισμικού αξίας περίπου 455 εκατ. ευρώ για την τεχνολογία cloud της Google σε διάστημα 5 ετών, καθώς και 14 εκατ. ευρώ σε μετρητά, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης πρότασης συνεργασίας με την εταιρεία με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια.

Η προσφορά της Google εξαρτιόταν από τη διατήρηση της καταγγελίας της CISPE κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις φερόμενες ως καταχρηστικές δραστηριότητες της Microsoft και ενισχύθηκε επίσης από οικονομικές συνεισφορές ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ από την Amazon Web Services, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας της με την ένωση, ανέφεραν οι άνθρωποι και μεταδίδει το Bloomberg.

Αλλά η προσφορά αυτή δεν επηρέασε τα μέλη του CISPE, τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αντ’ αυτού, επέλεξαν να δεχτούν την προσφορά που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ενισχυμένα χαρακτηριστικά του Microsoft Azure – με τους παρόχους υπηρεσιών να επιτρέπεται να προσφέρουν εφαρμογές και υπηρεσίες της Microsoft στις τοπικές υποδομές νέφους τους. Άνθρωποι που γνωρίζουν τη συμφωνία δήλωσαν ότι η προσφορά της Microsoft συνοδεύεται επίσης από οικονομική συνεισφορά ύψους 10 εκατ. ευρώ.

«Η AWS είναι ιδρυτικό μέλος της CISPE και έχει συνεισφέρει τακτικά εθελοντικά στην CISPE», δήλωσε η AWS. «Οι επιχειρήσεις σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες υποστηρίζουν εδώ και καιρό τις εμπορικές ενώσεις με παρόμοιους τρόπους».

Ενώ η Google ακολουθεί εδώ και καιρό την Amazon.com και τη Microsoft στην αγορά του cloud, έχει αρχίσει να βλέπει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αφού έβγαλε τα έξοδά της για πρώτη φορά πέρυσι, η επιχείρηση cloud της Google σημείωσε κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων – πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 672,4 εκατομμύρια δολάρια. Η μονάδα cloud της Google θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στοιχήματα της εταιρείας για ανάπτυξη, καθώς ωριμάζει η βασική επιχείρηση διαφημιστικής αναζήτησης.

Οι επιδόσεις της θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω από τον αυξανόμενο ρυθμιστικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της Microsoft. Οι έρευνες της ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα που φτάνουν το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων, εάν οι ρυθμιστικές αρχές βρουν αποδείξεις για καταχρήσεις του ανταγωνισμού – αυξάνοντας το κίνητρο για τις επιχειρήσεις να συμβιβαστούν με τους καταγγέλλοντες.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό τις αρχές της δίκαιης αδειοδότησης λογισμικού και ότι η εταιρεία συζητά την ένταξή της στο CISPE, για την καταπολέμηση των αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών αδειοδότησης. Η Amazon δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος της CISPE δήλωσε ότι στα μέλη της ένωσης παρουσιάστηκαν εναλλακτικές επιλογές αντί της αποδοχής της συμφωνίας με τη Microsoft, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιονδήποτε από τους όρους της συμφωνίας.
Η Microsoft επισήμανε προς μια προηγούμενη δήλωση του προέδρου της Μπραντ Σμιθ, στην οποία ανέφερε ότι η εταιρεία είναι ικανοποιημένη που επιλύθηκαν οι αντιμονοπωλιακές ανησυχίες της ΕΕ.

Η Microsoft έχει ιστορικό στο να παρακάμπτει τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο με τη μεσολάβηση συμφωνιών με τους καταγγέλλοντες. Το 2004, προσέφερε 9,75 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα που υποστηριζόταν από την Google – την Computer and Communications Industry Association, προκειμένου να αποσύρει μια καταγγελία σχετικά με τις πρακτικές της Microsoft ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη