Η πανδημία δημιούργησε μία νέα κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η νέα αυτή «κανονικότητα» διαφέρει από τόπο σε τόπο, οι μετακινήσεις ειδικά με τα Μέσα Μεταφοράς άλλαξε και το Google Maps πρόσθεσε εργαλεία στην εφαρμογή του, προκειμένου να βοηθήσει στην κίνηση των πολιτών και χρηστών με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κρατάμε τις αποστάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού η κίνηση στα ΜΜΜ περιορίστηκε δραματικά. Όσο περνά ο καιρός, όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στη χρήση των μέσων, με τις οδηγίες γι’ αυτά να έχουν αυξηθεί στα Maps κατά 50% σε σχέση με πέρυσι στην Αμερική -το θέμα της ασφάλειας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

Train_Level_Crowdedness

Έτσι το google maps για να μας βοηθήσει να κινούμαστε με ασφάλεια, επέκτεινε τις προβλέψεις συνωστισμού σε περισσότερες από 10.000 εταιρείες μέσων μαζικών μεταφορών σε 100 χώρες, ώστε να ξέρουμε αν στη γραμμή που θα επιλέξουμε, θα υπάρχουν πολλές κενές θέσεις. Να γνωρίζουμε αν τα οχήματα ή συρμοί θα είναι γεμάτοι ή τι άλλο θα ισχύει. Με αυτή την πληροφορία μπορούμε να αποφασίσσουμε αν θέλουμε να επιβιβαστούμε αμέσως ή να περιμένουμε το επόμενο λεωφορείο ή τρένο καθώς, ανεξάρτητα από την πανδημία, σε κανέναν δεν αρέσει να ταξιδεύει όρθιος και στριμωγμένος σαν… σαρδέλα.

Οι προβλέψεις αυτές είναι εφικτές μέσω της ΑΙ τεχνολογίας μας (Τεχνητή Νοημοσύνη), της συμβολής ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα Google Maps και του ιστορικού των τάσεων σε διάφορες τοποθεσίες όλου του κόσμου που προβλέπουν πιθανά επίπεδα συνωστισμού για διαδρομές μαζικών μεταφορών. Όλες αυτές οι προβλέψεις έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ιδιωτικότητα και όπως αναφέρει η Google στο δελτίο Τύπου: «Εφαρμόζουμε παγκόσμιας κλάσης τεχνολογία ανωνυμίας και διαφοροποιημένες τεχνικές προστασίας της ιδιωτικότητας στα δεδομένα του Ιστορικού Τοποθεσιών για να είμαστε σίγουροι ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή και ιδιωτικά».

Να είμαστε συγκεκριμένοι με τον χρόνο μας

Σύμφωνα με τη Google «έχοντας ζήσει την εμπειρία μας παγκόσμιας πανδημίας, πολλοί άνθρωποι μας είπαν ότι θέλουν να είναι πιο συγκεκριμένοι για το πώς ξοδεύουν το χρόνο τους». Έτσι η νέα Timeline Insights, η οποία είναι ορατή μόνο σε εμάς, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε ακριβώς αυτό. Εάν είμαστε χρήστες Android και έχουμε επιλέξει να ενεργοποιήσουμε το Ιστορικό Τοποθεσιών, θα δούμε μια νέα καρτέλα στο Χρονολόγιο μας (απλώς πατάμε στη φωτογραφία του προφίλ μας και, στη συνέχεια, στο Χρονολόγιο μας για να τη βρούμε) που παρέχει τις μηνιαίες τάσεις σχετικά με τον τρόπο που ταξιδεύουμε στον κόσμο. Θα δούμε ποιους τρόπους μεταφοράς έχουμε χρησιμοποιήσει, καθώς και τη συνολική απόσταση και τον χρόνο που έχουμε διανύσει, οδηγώντας, πετώντας, ποδηλατώντας ή περπατώντας. Μπορείτε επίσης να δούμε πόσο χρόνο ξοδεύουμε σε διαφορετικά μέρη -καταστήματα, αεροδρόμια, εστιατόρια- και να καταλήξουμε αμέσως σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε.