Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της σύγχρονης συναρτησιακής ανάλυσης, Stefan Banach.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα.

Ο Stefan Banach είναι το τιμώμενο πρόσωπο του σημερινού doodle της Google με αφορμή τo σπουδαίο έργο του στον τομέα των μαθηματικών που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συναδέλφους του, ώστε να φτάσει σε σημείο να θεωρείται ένα από τους επιδραστικότερους μαθηματικούς του περασμένου αιώνα.

Ο Banach συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία των τοπολογικών διανυσματικών χώρων, τη θεωρία μετρήσεων, την ολοκλήρωση, τη θεωρία των συνόλων και τη συναρτησιακή ανάλυση, η οποία μελετάται και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Ποιος ήταν ο Stefan Banach

Ο μεγάλος μαθηματικός γεννήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας και δεν γνώρισε ποτέ τη μητέρα του. Έτσι, ο πατέρας του τον έστειλε να τον μεγαλώσει μια οικογένεια στην πόλη.

Λόγω της κακής όρασής του, κρίθηκε ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία και δίδαξε σε τοπικά σχολεία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη δημοσίευση μαθηματικών εγγράφων στα οποία εργαζόταν στον ελεύθερο χρόνο του, ο Banach έπιασε δουλειά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Λβiβ. Ήταν ως αυτοδίδακτος μαθηματικός και καθηγητής. Ο Hugo Steinhaus, ένας διακεκριμένος μαθηματικός και εκπαιδευτικός γνώρισε και έγινε φίλος με τον νεαρό Banach.

Ο Steinhaus ήταν από τους πρώτους μαθηματικούς που μελέτησαν τη θεωρία των παιγνίων και πιθανοτήτων, και αργότερα θα αποκαλούσε τον Banach ως τη «μεγαλύτερη επιστημονική του ανακάλυψη».

Με τη βοήθεια των ακαδημαϊκών διασυνδέσεών του Steinhaus, ο Banach ίδρυσε τη σύγχρονη συναρτησιακή ανάλυση, έναν εντελώς νέο κλάδο των μαθηματικών.

Πολλές έννοιες έχουν πάρει το όνομά του, συμπεριλαμβανομένων των διαστημάτων Banach, της άλγεβρας Banach και του θεωρήματος Banach-Steinhaus.

Ήταν επίσης, βασικό μέλος της διάσημης μαθηματικής σχολής στο σημερινό Λβιβ της Ουκρανίας.

Ο Banach επηρέασε τη μοναδική ατμόσφαιρα της σχολής του Λβιβ, με συναντήσεις σε θορυβώδη καφέ, συζητούσε και διατύπωνε προβλήματα και έγραφε απευθείας στα τραπέζια.

Μετά από μια σπουδαία καριέρα και σταδιοδρομία άφησε την τελευταία του πνοή στο Λβιβ όπου επέστρεψε. Πέθανε στις 31 Αυγούστου του 1945, επτά μήνες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες.