Στο steelpan, γνωστό και ως «ατσάλινο τύμπανο», είναι αφιερωμένο το σημερινό google doodle.
Το steelpan είναι ένα μουσικό όργανο που δημιουργήθηκε στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο στην Καραϊβική.
Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω μουσικό όργανο εφευρέθηκε κατά τον 20ο αιώνα, η προέλευσή του είναι πιο παλιά και συγκεκριμένα από το 1700.
#DYK there was only ONE acoustic instrument invented during the 20th century? The steelpan was created by resilient and innovative musicians in Trinidad and Tobago ?
Today’s #GoogleDoodle celebrates T&T’s national instrument and the history behind it → https://t.co/qv9ufxK9T9 pic.twitter.com/ex6ljSieG0
— Google Doodles (@GoogleDoodles) July 26, 2022
Steelpan: Τι είναι το μουσικό όργανο που τιμάται σήμερα με google doodle
Ήταν βασικό κομμάτι του Καρναβαλιού του Τρινιντάντ και των ετήσιων φεστιβάλ συγκομιδής που γιορτάζονταν, ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική.
Το μελωδικό κρουστό όργανο κατασκευασμένο από χρησιμοποιημένα βαρέλια πετρελαίου ή κάδους απορριμμάτων δημιουργήθηκε στις φτωχογειτονιές της Καραϊβικής, όταν αποικιοκράτες μετέφεραν σκλάβους από την Αφρική, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν την αφρικανική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους στο ρυθμικό τύμπανο.
Όταν η δουλεία καταργήθηκε μεταξύ 1834 και 1838, εκείνοι άρχισαν να συμμετέχουν στις γιορτές του Καρναβαλιού με τα τύμπανά τους.
Ωστόσο, το 1877, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγόρευσαν το μουσικό όργανο, καθώς φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση μηνυμάτων που θα ενέπνεαν την εξέγερση.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν την απαγόρευση, οι μουσικοί άρχισαν να χτυπούν στο έδαφος κουρδισμένους σωλήνες μπαμπού, τους λεγόμενους Tamboo Bamboo bands, ως εναλλακτικές λύσεις για να μιμηθούν τον ήχο των τυμπάνων τους.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Καρναβάλι ήταν απαγορευμένο για λόγους ασφαλείας και οι μουσικοί άρχισαν να πειραματίζονται ξανά με το ατσάλινο τύμπανο για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου.
Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκαν βαθουλώματα στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων, τα οποία έπαιζαν διαφορετικές νότες ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα.