Η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε τον Μάρτιο σε ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο σε συνδυασμό με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, αναγκάζει τον έναν μετά τον άλλον τους αναλυτές να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Στο πλαίσιο αυτό οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. προβλέπουν πλέον δύο μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve φέτος αντί για τρεις.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η επενδυτική τράπεζα, εκτιμούσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μείωνε το κόστος δανεισμού στις συνεδριάσεις του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και το Δεκεμβρίου. Τώρα «βλέπει» δύο περικοπές, μία τον Ιούλιο και μία τον Νοέμβριο.

«Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα χρειαστεί να δει τη σειρά τριών πιο σταθερών εκτυπώσεων πληθωρισμού από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο να εξισορροπείται από μια μεγαλύτερη σειρά πιο απαλών εκτυπώσεων τους επόμενους μήνες», έγραψαν οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius.

Τα στοιχήματα

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,5%, από 3,2% τον Φεβρουάριο κι έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 3,4%.

Κατά συνέπεια, οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης μείωσαν δραστικά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, τιμώντας μεταξύ μιας και δύο μειώσεων κατά 25 μ.β. έκαστη, φέτος, σε σύγκριση με έξι ή επτά στις αρχές Ιανουαρίου. Πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγορές ανέμεναν τρεις μειώσεις φέτος.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι traders στοιχημάτιζαν σχεδόν με βεβαιότητα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούλιο, αλλά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Τετάρτης μείωσαν τα στοιχήματά τους από περίπου 98% σε 58%.

Στη μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας από τον Ιούνιο, η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, εκτινάχθηκε κατά 0,19 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,9%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 1,5%.

Διαβάστε ακόμη: