«Η Fed πρόκειται να αυξήσει με ταχείς ρυθμούς το βασικό επιτόκιο πολιτικής στο εγγύς μέλλον, καθώς στοχεύει να χαμηλώσει τους ρυθμούς στην οικονομία χωρίς όμως να προκαλέσει ύφεση», εξηγεί σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs.

Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3%-3,25% μέχρι το 2023 και εκτιμά ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα κορυφωθεί στο 2,80% το επόμενο έτος. Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,1% και 2% το 2023 με τον πληθωρισμό στο 6,1% φέτος και στο 2,8% το 2023. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρώ εκτιμάται σε από το 1,15 ευρώ σε 1,25 ευρώ το 2023 και 1,30 το 2024.

Η κύρια πρόκληση για τη Fed θα είναι να μειώσει το χάσμα θέσεων εργασίας-εργαζομένων και να επιβραδύνει την αύξηση των μισθών σε ρυθμό που να συνάδει με τον στόχο της για τον πληθωρισμό, μέσω της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών αρκετά, ώστε να μειωθούν τα κενά θέσεων εργασίας χωρίς να αυξηθεί απότομα η ανεργία. Η ιστορία υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, δεδομένου ότι οι μεγάλες μειώσεις στο χάσμα θέσεων εργασίας-εργαζομένων έχουν σημειωθεί μόνο κατά τη διάρκεια των υφέσεων στις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν μερικά παραδείγματα εκτός ύφεσης σε άλλες χώρες της G10.

Επιφανειακά, συνεχίζει η Goldman Sachs, οι προηγούμενοι κύκλοι σύσφιξης στις ΗΠΑ υποδηλώνουν επίσης χαμηλές πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης, δεδομένου ότι έντεκα από τους δεκατέσσερις κύκλους σύσφιξης από το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακολουθήθηκαν από ύφεση εντός δύο ετών. Το θετικό είναι ότι μόνο οκτώ από αυτές τις υφέσεις μπορούν να αποδοθούν έστω και εν μέρει στη σύσφιξη της Fed, και οι ήπιες προσγειώσεις είναι πιο συχνές πιο πρόσφατα.

Οι ήπιες προσγειώσεις ήταν πιο συχνές σε άλλες χώρες-μέλη του G10, όπου το 58% στους κύκλους σύσφιξης απέφυγαν την ύφεση για ένα έτος μετά την τελευταία αύξηση, και το 44% για δύο έτη. Και παρόλο που οι πιθανότητες αποφυγής της ύφεσης για δύο χρόνια μειώνονται σε λίγο πάνω από 20% και οι πιθανότητες αποφυγής μιας ύφεσης και αντιστροφής του μεγαλύτερου μέρους μιας υπέρβασης του πληθωρισμού πέφτουν σε μόλις 15%, όταν ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει αυξηθεί όσο έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ σήμερα, οι πιθανότητες αποφυγής μιας ύφεσης αυξάνονται σε σχεδόν 80% όταν το οικονομικό ισοζύγιο του ιδιωτικού τομέα είναι τόσο αυξημένο όσο πρόσφατα ήταν, εξηγεί η τράπεζα.

«Αν τα πάρουμε τοις μετρητοίς, αυτά τα ιστορικά μοτίβα υποδηλώνουν ότι η Fed αντιμετωπίζει μια δύσκολη πορεία προς την ήπια προσγείωση, καθώς στοχεύει να μειώσει το χάσμα μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων και να φέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. Εξακολουθούμε να μην θεωρούμε την ύφεση αναπόφευκτη. Παρ’ όλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία της G10 υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλότερες από τις κανονικές και τώρα αποδίδουμε περίπου 15% πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες και 35% εντός των επόμενων 24 μηνών», καταλήγει η τράπεζα.