Η ενεργειακή αξιοπιστία και η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανέτρεψε τις παγκόσμιες ροές ενέργειας και η Goldman Sachs πιστεύει ότι οι εταιρείες που βρίσκονται σε αυτούς τους τομείς θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις τους στο μέλλον.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται μόνο για καθαρή ενέργεια – αλλά αξιόπιστη ενέργεια.

«Αναμένουμε ότι οι εταιρίες που επενδύουν στην αποθήκευση μπαταριών και υδρογόνου θα συνεχίσουν να τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής από τους επενδυτές, οι οποίοι πιστεύουμε ότι δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει πλήρως το πόσο κρίσιμο ρόλο θα παίξουν στον μετριασμό των διαταραχών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η εταιρεία σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η αποθήκευση είναι από ορισμένες απόψεις ο κρίκος που λείπει μεταξύ του τρέχοντος ενεργειακού μας συστήματος και ενός συστήματος που εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ήλιος και ο άνεμος είναι διακοπτόμενες πηγές ενέργειας εάν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει τότε η δε θα υπάρχει επαρκής παραγωγή. Εκεί μπαίνουν οι μπαταρίες. Μπορούν να αποθηκεύσουν υπερβολική ισχύ όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και να χρησιμοποιήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια τη νύχτα.

Ανοδος των ΑΠΕ

«Πιστεύουμε ότι η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μείωση του άνθρακα και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από πρωτοβουλίες ηλεκτροκίνησης, όπως η φόρτιση EV, πιθανότατα θα αυξήσουν την εστίαση στην ενεργειακή αξιοπιστία», δήλωσαν αναλυτές με επικεφαλής τον Brian Singer.

Από την πλευρά της αποθήκευσης μπαταριών, η Goldman έχει αξιολογήσεις αγοράς για τις μετοχές της Tesla και της Stem. Εκτός από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla κατασκευάζει επίσης μπαταρίες Powerwall.

ΗStem, με έδρα την Καλιφόρνια, δημιουργεί έξυπνες επιλογές αποθήκευσης με δυνατότητα AI.

Η Goldman αναφέρεται επίσης και στις Enphase και SolarEdge. Οι εταιρείες κατασκευάζουν εξειδικευμένους μετατροπείς για ηλιακά συστήματα και παρέχουν επίσης επιλογές αποθήκευσης ενέργειας, με έμφαση στα οικιακά.

Πρωτοβουλίες για το κλίμα

Το πρόσφατο πακέτο μέτρων που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εχθές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πίστωση φόρου επένδυσης 30% για αυτόνομη αποθήκευση για πρώτη φορά. Προηγουμένως, η έκπτωση φόρου εφαρμοζόταν μόνο σε αποθηκευτικούς χώρους που είχαν κατασκευαστεί παράλληλα με ένα συστήματα ηλιακών πάνελ.

Υπάρχουν επίσης διατάξεις στο νομοσχέδιο που στοχεύουν στην ενθάρρυνση και την παροχή κινήτρων στις Αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα υλικά και τεχνολογίες μπαταριών.

Από την πλευρά του υδρογόνου, η Goldman αναμένει μεγαλύτερη υιοθέτηση στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ με έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της Baker Hughes με αξιολόγηση αγοράς.