Η αμερικανική αγορά εργασίας βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» όπου οποιαδήποτε περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης για εργαζομένους θα πλήξει τις θέσεις εργασίας συνολικά και όχι μόνο τις κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs Group Inc.

Η τρέχουσα ισχύς της ζήτησης εργασίας είναι ασαφής, με τις υγιείς μη-γεωργικές μισθοδοσίες να έρχονται σε αντίθεση με την αύξηση των αρχικών και συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες εβδομάδες, όπως σημείωσαν σε πρόσφατο σημείωμά τους προς τους πελάτες οι οικονομολόγοι της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού αναλυτή Γιάν Χάτζιους. 

«Τελικά, ο βασικός παράγοντας της ζήτησης εργασίας είναι η οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», ανέφερε ο Χάτζιους.

Παρά τις «απροσδόκητα επιφυλακτικές» προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, «υποστηρίζουμε ακόμα την πρόβλεψή μας για δύο περικοπές των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι αξιωματούχοι της Fed την περασμένη εβδομάδα περιόρισαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων σε μία μόνο φέτος, αντί για τις τρεις μειώσεις που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως. Η Goldman τον Μάιο είχε στοιχηματίσει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον Ιούλιο.

Ο Χάτζιους δήλωσε ότι η έξαρση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε το α’ τρίμηνο ήταν πιθανότατα μια «παρεκτροπή», με τις εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους να υποδεικνύουν σταθερές βασικές τιμές αγαθών και σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ο οικονομολόγος της Goldman αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης επιβράδυνσης είναι πιθανό να αποτελέσει τη νέα κανονικότητα. 

«Η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος έχει αμβλυνθεί, το καταναλωτικό κλίμα έχει υποχωρήσει εκ νέου και υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις αύξησης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις εκλογές. Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις τους επόμενους μήνες», υποστήριξε ο Χάτζιους.

Διαβάστε ακόμη