Η ταλαιπωρημένη βιομηχανία ακινήτων της Κίνας αναμένεται να δει ανάκαμψη σε σχήμα L τα επόμενα χρόνια, επιβαρύνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs Group Inc.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είπε την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται αποφασισμένοι να μην χρησιμοποιήσουν τον τομέα των ακινήτων ως βραχυπρόθεσμο εργαλείο τόνωσης και αντίθετα θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση της οικονομίας από τον κλάδο.

Ο κλάδος του real estate στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρεθεί σε μια σοβαρή κρίση χρέους – που αρχικά προκάλεσαν οι κυβερνητικές επιλογές με στόχο να χαλιναγωγήσουν το αυξημένο χρέος – με πολλούς developers να μην καταφέρνουν να καταβάλλουν τις πληρωμές τους και να προσπαθούν να πουλήσουν διαμερίσματα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Παρόλο που οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει εκατοντάδες μέτρα για να στηρίξουν την αγορά ακινήτων και η κατάργηση των σκληρών περιορισμών για τον COVID τον Δεκέμβριο βοήθησε κάπως, το θετικό επενδυτικό κλίμα στον κλάδο ήταν βραχυπρόθεσμο.

«Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα της πολιτικής είναι να διαχειριστούμε την πολυετή επιβράδυνση παρά να δημιουργήσουμε έναν ανοδικό κύκλο», ανέφερε το σημείωμα, προσθέτοντας ότι δεν παρατηρείται επανάληψη του προγράμματος ανακαίνισης 2015-2018 με μετρητά για τις φτωχότερες αστικές περιοχές.

Η συρρίκνωση της τράπεζας γης και η υποτονική ζήτηση ακινήτων είναι πιθανό να εμποδίσουν τα σχέδια ενός αυξανόμενου αριθμού ιδιωτικών Κινέζων προγραμματιστών που αναδιαρθρώνουν το χρέος τους για να αναζωογονήσουν την περιουσία τους, δήλωσαν προγραμματιστές και σύμβουλοι αναδιάρθρωσης.

Διαβάστε περισσότερα