Στο δεύτερο τρίμηνο τοποθετούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs την πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα άλλαξε την πρόβλεψή της σε έκθεσή που δημοσίευσε την Πέμπτη, ώρες αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή αποδυναμώθηκε αισθητά προς το στόχο του 2%. Οι αναλυτές ανέμεναν προηγουμένως την κίνηση να λαμβάνει χώρα στο τρίτο τρίμηνο.

«Ενώ βλέπουμε ένα σημαντικό εμπόδιο για μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, οι κίνδυνοι γύρω από τη βασική μας γραμμή στρέφονται σαφώς προς έναν ταχύτερο κύκλο μείωσης εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί το επόμενο έτος», έγραψαν οι αναλυτές.

Η αλλαγή ευθυγραμμίζει την άποψή τους περισσότερο με αυτή των επενδυτών, οι οποίοι στοιχηματίζουν σε μείωση τον Απρίλιο, παρά την επιμονή πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ σε δηλώσεις ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για κάποιο διάστημα.

Τα στοιχεία της Πέμπτης ήταν η πιο αξιοσημείωτη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι το σκηνικό για τις τιμές αλλάζει γρήγορα. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 2,4% τον Νοέμβριο, λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού του μόλις τον Αύγουστο, και η τρίτη κατά σειρά μέτρηση που ήταν χαμηλότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Πέρα από τα πληθωριστικά δεδομένα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs στήριξαν επίσης τη νέα τους πρόβλεψη στη μεγάλη δημοσιονομική οπισθοδρόμηση στη Γερμανία που πλήττει την οικονομία της ευρωζώνης και σε στοιχεία ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται.

Διαβάστε ακόμη: