Σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες προχώρησε η Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τάσεις του τραπεζικού κλάδου. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος διατηρεί θετική οπτική για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Η Goldman δεν προχώρησε σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την Alpha Bank.

Eurobank

Ειδικότερα για την Eurobank, η Goldman επικαιροποιεί τις προβλέψεις της, ενσωματώνοντας τις επαναγορές ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του guidance της τράπεζας, υπολογίζοντας δείκτη διανομής (payout ratio) τουλάχιστον 50% για την περίοδο 2025-2029. Το μέσο EPS για την ίδια περίοδο αναθεωρείται ανοδικά κατά 5%. Αντίστοιχα, η μερισματική απόδοση προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 6,9% το 2025, στο 7,4% το 2026 και στο 8,3% το 2027.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Eurobank αυξάνεται από τα 2,8 στα 2,9 ευρώ, προσφέροντας περιθώριο ανόδου 18,5%. Παρά την αλλαγή αυτή, η επενδυτική σύσταση παραμένει ουδέτερη, καθώς δεν θεωρείται ότι επηρεάζει ουσιωδώς την αξία της τράπεζας.

Η Goldman συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μοντέλο ROTE/COE (Return on Tangible Equity / Cost of Equity) για την αποτίμηση της Eurobank, ενώ επισημαίνει βασικούς κινδύνους για τις προβλέψεις της, όπως:

  • Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης,

  • Ρυθμιστικές μεταβολές,

  • Ενίσχυση του ανταγωνισμού,

  • Ασθενέστερη πιστωτική επέκταση,

  • Αύξηση αντιλήψεων κινδύνου,

  • Πιθανές αρνητικές εκπλήξεις στα κεφάλαια.

Εθνική Τράπεζα

Σε μικρές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της Εθνικής Τράπεζας την πενταετία 2025-2029 προχωρά η Goldman Sachs, με τις τροποποιήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 2% ετησίως. Η επενδυτική τράπεζα τονίζει πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι ουσιώδεις και συνεπώς δεν επηρεάζουν τη συνολική της άποψη ή την αξιολόγηση της μετοχής.

Η Goldman διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ επαναβεβαιώνει την τιμή-στόχο των 10,7 ευρώ σε 12μηνο ορίζοντα, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου της τάξεως του 17,6%. Παράλληλα, προβλέπει σημαντική μερισματική απόδοση, η οποία εκτιμάται στο 7,8% για το 2025, στο 8,3% για το 2026 και στο 10,5% το 2027.

Η αποτίμηση της τράπεζας συνεχίζει να βασίζεται σε μοντέλο ROTE/COE προσαρμοσμένο στα ίδια κεφάλαια. Η Goldman υπογραμμίζει ότι οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της θέση και την τιμή-στόχο περιλαμβάνουν:

  1. Ένα δυσμενέστερο του αναμενόμενου μακροοικονομικό περιβάλλον,

  2. Αρνητικές ρυθμιστικές εξελίξεις,

  3. Ανταγωνιστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους και τον δανεισμό,

  4. Χαμηλότερη ανάπτυξη στο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων,

  5. Αύξηση του αντιληπτού ρίσκου, που θα επηρεάσει το κόστος κεφαλαίου και την αποτίμηση,

  6. Πιθανές κεφαλαιακές εκπλήξεις με αρνητικό πρόσημο.

Πειραιώς

Η Goldman Sachs προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την Τράπεζα Πειραιώς, προβαίνοντας σε ήπιες τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2025-2029 μεταβάλλονται κατά -2%, +4%, +4%, 0% και 0% αντίστοιχα για κάθε έτος, κυρίως λόγω της αυξημένης καθαρής κερδοφορίας από τόκους (ΝΙΙ), η οποία όμως εξισορροπείται μερικώς από το υψηλότερο κόστος κινδύνου.

Ως συνέπεια αυτών των αλλαγών, η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Πειραιώς σε ορίζοντα 12 μηνών αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, στα 6,00 ευρώ από 5,70 ευρώ προηγουμένως, γεγονός που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 27,7%. Η σύσταση “buy” παραμένει αμετάβλητη.

Η μερισματική απόδοση της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9% για το 2025, στο 9,5% το 2026 και στο 10,6% το 2027.

Η Goldman συνεχίζει να αποτιμά την Πειραιώς με βάση τη μεθοδολογία ROTE/COE, προσαρμοσμένη στα ίδια κεφάλαια. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συγκεκριμένη επενδυτική άποψη και την τιμή-στόχο περιλαμβάνουν:

  1. επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος,

  2. χαμηλότερο από το αναμενόμενο όφελος από τα αυξημένα επιτόκια,

  3. εντεινόμενο ανταγωνισμό που επηρεάζει τις τιμές και τους όγκους εργασιών,

  4. περιορισμένες δυνατότητες εξοικονόμησης κόστους, και

  5. αρνητικές πολιτικές ή ρυθμιστικές εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: