Η Goldman Sachs, μέσα από την τελευταία έκδοση του S&P 500 Beige Book, αναδεικνύει τρεις βασικές θεματικές που κυριάρχησαν στις τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2025: η επανεμφάνιση των δασμών ως σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας, η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις.
1. Δασμοί: Κυρίαρχο θέμα στις ανακοινώσεις εταιρειών
Οι δασμοί ήταν στην κορυφή των αναφορών στις τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων για τα κέρδη αυτού του τριμήνου, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν τους δασμούς. Η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική αυξήθηκε παράλληλα με τις αναφορές των δασμών αυτό το τρίμηνο, καθώς το 89% των εταιρειών ανέφεραν «δασμούς» στις κλήσεις για τα κέρδη τους. Ορισμένες εταιρείες τόνισαν την πρόσθετη αβεβαιότητα που δημιουργεί η καθυστέρηση των αμοιβαίων δασμών κατά 90 ημέρες (EMN, WST), ενώ άλλες διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι ο αντίκτυπος στην εταιρεία τους είναι περιορισμένος (FE, POOL). Πολλές εταιρείες συζήτησαν διάφορες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δασμών που κυμαίνονται από δράσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού (GLW, XEL, OTIS) έως τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές (GE, LII, ALLE, JBL, IR). Το 28% των εταιρειών του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα 1ου τριμήνου έχουν ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των δασμών στις δραστηριότητές τους.
Οι οικονομολόγοι της GS αναμένουν ότι το ποσοστό των δασμών θα αυξηθεί στις 19 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Από τις 2 Απριλίου, ένα καλάθι εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στους δασμούς (GS24TRFS) έχει υστερήσει σε σχέση με τον S&P 500 με ίσο βάρος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και ένα καλάθι μετοχών που έχουν αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα (GSXUCSUP) έχει υποαποδώσει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
2. Καταναλωτές: Το κλίμα επιδεινώνεται, αλλά η δραστηριότητα κρατάει ακόμα
Παρά το γεγονός ότι τα «σκληρά» μακροοικονομικά δεδομένα (όπως η κατανάλωση) δεν δείχνουν ακόμη κάμψη, τα «μαλακά» δεδομένα –όπως το καταναλωτικό αίσθημα– επιδεινώνονται αισθητά. Οι δείκτες εμπιστοσύνης σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια βρίσκονται πλέον κάτω και από τα επίπεδα της πανδημίας.
Αν και κάποιες εταιρείες (SYF, USB, EQR) δηλώνουν ότι δεν παρατηρούν ακόμη μείωση στη δραστηριότητα, άλλες (AOS, AZO) μιλούν ανοιχτά για κόπωση του καταναλωτή. Αντίστοιχα, οι προβλέψεις κερδών για τους κλάδους καταναλωτικών αγαθών έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά: -8% για τις καταναλωτικές διαρκείς δαπάνες και -4% για τα βασικά είδη.
3. Τεχνητή Νοημοσύνη: Αύξηση της ζήτησης και των εσόδων
Το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει έντονο, παρότι το ποσοστό των εταιρειών που την ανέφεραν στις τηλεδιασκέψεις μειώθηκε ελαφρώς στο 44% από 48% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Google, Microsoft, Meta) συνεχίζουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους, εκτιμώντας σημαντικά μελλοντικά οφέλη.
Παράλληλα, εταιρείες όπως οι Adobe, Amazon και Oracle (φάση 3 AI) αναφέρουν ήδη αύξηση της ζήτησης και των εσόδων από προϊόντα με ενσωματωμένη AI. Αντιθέτως, οι μετοχές που σχετίζονται με την υποδομή AI (π.χ. chips και data centers – φάση 2) έχουν υστερήσει έναντι της αγοράς κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του 2025.