Τα πράγματα πηγαίνουν όλο και καλύτερα για την Ελλάδα, με την οικονομία της να «τρέχει» με ρυθμούς διπλάσιους της υπόλοιπης Ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια και το θετικό momentum να διατηρείται, διαπιστώνει η Goldman Sachs. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα συνεχίσει να μειώνεται, πέφτοντας κάτω από το ιταλικό έως το 2027. Υπό αυτές τις προοπτικές, περιμένει μία ακόμα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στα reviews που έχουν προγραμματιστεί από τον Οκτώβριο και έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, μπορεί το ελληνικό ΑΕΠ να κινείται κατά 17% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007, όμως η σύνθεση της ανάπτυξης σημαίνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές: Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνεται γρηγορότερα από την δημόσια κατανάλωση, ενώ και οι επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένου του τομέα των κατοικιών) έχουν ανακάμψει με τον υψηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η ανάκαμψη δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες

Η ευρεία βάση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης, η οποία εκτείνεται από τις υπηρεσίες έως τη μεταποίηση. Μάλιστα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ελληνική ανάκαμψη συνοδεύεται από ένα άλμα της παραγωγικότητας της απασχόλησης, με τη βοήθεια της υψηλής αύξησης των επενδύσεων, τονίζουν οι αναλυτές.

Η βελτίωση έχει φτάσει και στον κατασκευαστικό τομέα, αν και τα επίπεδα της δραστηριότητας στον κλάδο παραμένουν χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν.

Ο οίκος εξακολουθεί να βλέπει καλές προοπτικές για επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κορυφώσουν το 2024-2025, ενώ την ίδια στιγμή, η ποιότητα των θεσμών του ελληνικού κράτους συνεχίζει να βελτιώνεται, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους.

Μείωση χρέους κατά 25 μονάδες

Με φόντο τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές και τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μια συντηρητική δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Επιπλέον, καθώς το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας με πολύ μακρινές λήξεις, η χώρα ωφελείται από το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού στην Ν. Ευρώπη.

Κατόπιν τούτων, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, πέφτοντας κάτω από εκείνο της Ιταλίας έως το 2027.

Έως το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (μάλιστα η Goldman έχει βελτιώσει τις σχετικές προβλέψεις της).

Κατόπιν τούτων, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι καλά τοποθετημένη για να κερδίσει μία ακόμα αναβάθμιση από τα reviews των οίκων αξιολόγησης τους επόμενους δύο μήνες.

Διαβάστε ακόμη: