Η στερλίνα πλησίασε σε υψηλό ενός έτους μετά από έκθεση που έδειξε ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, με την Goldman Sachs να προβλέπει περισσότερα κέρδη για το νόμισμα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,2879 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η βρετανική οικονομία επεκτάθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Μάιο, μετά από μια στασιμότητα τον προηγούμενο μήνα. Η Goldman συνιστά την αγορά του νομίσματος, λέγοντας ότι μπορεί να ανέλθει  στα 1,30 δολάρια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι τελευταίες κινήσεις έρχονται να προστεθούν στην υπεραπόδοση της λίρας αυτόν τον μήνα, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών θα φέρει μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας και μια σταθερή προσέγγιση στα οικονομικά της χώρας, αφού κέρδισε μια συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αργήσει περισσότερο να μειώσει τα επιτόκια έχουν επίσης στηρίξει το νόμισμα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα αναμφισβήτητα την πιο σταθερή κυβέρνηση στην G7 για τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω του μεγέθους της πλειοψηφίας», έγραψε σε σημείωμά του ο Shahab Jalinoos, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος στην UBS Investment Bank στη Νέα Υόρκη. «Πιστεύουμε ότι η GBP θα πρέπει επιτέλους να δει το κύμα των διαρθρωτικών ροών να κινείται υπέρ της για πρώτη φορά στην εποχή μετά την ψήφο του Brexit».

Αυτό θα διατηρούσε τη στερλίνα κοντά στα 0,8400 ανά ευρώ μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε. Η ισοτιμία διαπραγματευόταν στα 0,8427 νωρίτερα, με το βρετανικό νόμισμα να κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Οι traders μείωσαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αφού ο επικεφαλής οικονομολόγος της BοE, Huw Pill, δήλωσε  ότι ο χρόνος της πρώτης μείωσης εξακολουθεί να είναι ένα «ανοιχτό ζήτημα», επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του συναδέλφου του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής Jonathan Haskel νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα 45% για μείωση των επιτοκίων της BοE τον Αύγουστο και 45 μονάδες βάσης χαλάρωσης συνολικά μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που αναμένεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το 2024, πράγμα που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι απίθανο να διευρυνθεί υπέρ του δολαρίου.

Για την Goldman, αυτό ανοίγει περιθώρια για τη λίρα να νικήσει το δολάριο βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας στο επίπεδο των 1,30 δολαρίων που προβλέπει η τράπεζα τουλάχιστον από τις αρχές του έτους.

«Το να είμαστε long στη λίρα Αγγλίας σε διασταυρώσεις σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μας φαίνεται επίσης ελκυστικό, ιδιαίτερα έναντι άλλων “επικίνδυνων” νομισμάτων», έγραψε σε σημείωμά της η στρατηγικός σύμβουλος της Goldman Karen Reichgott Fishman.

Διαβάστε ακόμη