search

ΚΟΣΜΟΣ

Goblin Mode: Tο Λεξικό της Οξφόρδης ψήφισε τη φράση της χρονιάς

Το Goblin mode είναι η συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος ικανοποιεί τις επιθυμίες του χωρίς τύψεις, αλλά συνδέεται και με αρνητικά χαρακτηριστικά - με την τεμπελιά την απερισκεψία και την απληστία.

Goblin Mode: Tο Λεξικό της Οξφόρδης ψήφισε τη φράση της χρονιάς

Το Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary) επέλεξε τη λέξη της χρονιάς – για πρώτη φορά μετά από δημόσια ψηφοφορία και η φράση «goblin mode» επικράτησε.

Το Goblin mode είναι η συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος ικανοποιεί τις επιθυμίες του χωρίς τύψεις, αλλά συνδέεται και με αρνητικά χαρακτηριστικά – με την τεμπελιά την απερισκεψία και την απληστία. Συνήθως συνδυάζεται με την άρνηση συμμόρφωσης με κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες των άλλων.

Πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η έκφραση ήταν το 2009 στο κοινωνικό δίκτυο Twitter. Ωστόσο έγινε «viral» τον Φεβρουάριο του 2022 και αυξήθηκε σε δημοτικότητα εν μέσω του lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο συγκεκριμένος όρος αργκό επικράτησε του «metaverse» και του «#IStandWith»

«Οι νέες λέξεις κερδίζουν έδαφος όταν αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας ή γεμίζουν ένα κενό με μια λέξη για μια έννοια που πρέπει να εκφράσουμε», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Κάθριν Κόνορ Μάρτιν, διευθύντρια στην Oxford Languages.

«Αυτό που μου λέει το ‘goblin mode’ είναι ότι βρήκε απήχηση στην αίσθηση ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά ακόμα παλεύουμε με αυτήν. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις έννοιες της αξιοπρέπειας του προπανδημικού κόσμου;».

Η λέξη της χρονιάς βασίζεται σε στοιχεία χρήσης που αντλούνται από το συνεχώς ανανεούμενο σώμα του Λεξικού της Οξφόρδης με περισσότερες από 19 δισεκατομμύρια λέξεις, που συλλέγονται από ειδησεογραφικές πηγές σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο.

Η επιλογή, σύμφωνα με την Οξφόρδη, έχει ως στόχο «να αντανακλά το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα έχει τη δυναμική να αποτελέσει όρο με διαχρονική, πολιτισμικά, σημασία.

Διαβάστε ακόμη: