search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τελικά, τι ισχύει με την επιστροφή τους;

Σκληρή κόντρα Ελλάδας-Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

221206094938_glipta-parthenona

Έντονη συζήτηση έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το πόσο πιθανό είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε μέσα στο Σαββατοκύριακο, μιλώντας στον Guardian, ότι έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα».

Η είδηση ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε ακροατήριο στο London School of Economics ότι αισθάνεται πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα και ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας λύσης. Συγκεκριμένα, στην έναρξη της συζήτησης και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το «κόλπο» με το παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα

Έτσι, μετά την αποκάλυψη από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με τις προκαταρκτικές συζητήσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπερπηδηθούν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα.

Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε το πώς μπορεί να γίνει πρακτικά εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην πατρίδα μας. «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα”».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν αλλάζουμε στάση» απαντά η Βρετανία

Από την πλευρά της, η Βρετανία εμφανίζεται να μην αλλάζει στάση. Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του, απαντώντας στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ίδρυμα θα μπορούσε να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όμως «δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».

Πάντως, σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ωστόσο «ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το Λονδίνο διαπραγματεύεται με την Αθήνα», γράφει η La Repubblica

«Και αν τα “Ελγίνεια” επιστρέψουν, τώρα, πραγματικά στην Αθήνα;» διερωτάται σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία σε δημοσίευμά της σημειώνει ότι «η χρόνια αυτή υπόθεση που αφορά την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρει λύση, μετά από κάποιες “top secret” συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πρώτα στην πλούσια συνοικία Μέιφερ, στην ελληνική πρεσβεία και στη συνέχεια, την προηγούμενη εβδομάδα, σε πεντάστερο ξενοδοχείο τής άλλο τόσο εύπορης περιοχής Νάιτσμπριτζ όπου, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα “Tα Νέα”, συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου, Τζορτζ Όσμπορν».

«Οι δυο πλευρές έκαναν γνωστό ότι πρόκειται για “προκαταρκτικές συνομιλίες”, αλλά σίγουρα στην Αθήνα δεν είχε φυσήξει ποτέ τέτοιος άνεμος αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα που πήρε μαζί του παράνομα και μετέφερε στο Λονδίνο ο λόρδος Έλγιν, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο οποίος είχε χρεοκοπήσει και υπέφερε από σύφιλη», γράφει η La Repubblica. Με αναφορά, δε στην ιστορία του «ακρωτηριασμού» του Παρθενώνα, προσθέτει: «Ο Έλγιν αφαίρεσε, 75 μέτρα γλυπτών, και με βίαιο τρόπο, σε σύνολο 160 μέτρων του εκτεταμένου και πολυτιμότατου διαζώματος του πέμπτου αιώνα π.Χ., με το οποίο ο Έλγιν ήθελε να διακοσμήσει τη βίλα του στην Σκοτία. Στο τέλος, τα “Ελγίνεια” αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο και τώρα είμαστε εδώ, μετά από αιώνες, και αναφερόμαστε σε αυτή την ατέλειωτη διένεξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «υπάρχουν ορισμένα μηνύματα που δείχνουν ότι, στο άμεσο μέλλον, κάτι μπορεί να αλλάξει». Τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, η δυνατότητα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κάποια στιγμή στην Αθήνα, δεν είναι μόνον συναρπαστική, αλλά ουσιαστική».

Όπως τονίζει η La Repubblica πριν λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο London School of Economics, είπε ότι «επιτέλους, υπήρξε πρόοδος» και ότι «είναι εφικτή μια λύση win-win, η οποία να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές». Η εφημερίδα της Ρώμης παρατηρεί, επίσης, ότι «επισήμως, το Βρετανικό Μουσείο υπογράμμισε ότι “δεν εννοεί να διαλύσει την συλλογή του”, αλλά δεν διέψευσε τη συνάντηση του προέδρου του, Όσμπορν, με τους Έλληνες».

Στο άρθρο της, η εφημερίδα της Ρώμης υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον Observer, o υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, δήλωσε ότι «το μουσείο του ήταν έτοιμο να μειώσει την όλη θερμοκρασία της συζήτησης» και ανακοίνωσε νέες συνομιλίες. Ιδίως μετά την παρότρυνση της Unesco, για επίλυση του θέματος, σε διεθνές και πολιτικό επίπεδο.

«Οι δυο χώρες, πέρα από την υπόθεση αυτή για την οποία οι Έλληνες υψώνουν τη φωνή από τη δεκαετία του σαράντα του περασμένου αιώνα, είχαν πάντα άριστες σχέσεις, ήδη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο παρελθόν, η Ελλάδα πρόσφερε την μεταφορά αρχαίων ευρημάτων που δεν βγήκαν ποτέ από τη χώρα, σε αντάλλαγμα της οριστικής επιστροφής των Μαρμάρων, όχι υπό την μορφή δανείου. Μια πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο και λόγω του ότι υπάρχει νόμος του κοινοβουλίου, ο οποίος απαγόρευσε, στο Βρετανικό Μουσείο, κάθε είδος υποχώρησης. Τουλάχιστο έως τώρα», καταλήγει η La Repubblica.

Διαβάστε ακόμη: