«Ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει σωρηδόν τις αιτήσεις σύνδεσης της βαριάς βιομηχανίας για αυτοπαραγωγή ενέργειας, λόγω μη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου και κατηγορεί ευθέως τον ΑΔΜΗΕ ότι καθυστερεί στη δημιουργία αυτών των υποδομών. Η κυβέρνηση βλέπει αυτή την κόντρα λίγο αμήχανα αλλά κάτι πρέπει να κάνει επιτέλους με το Net metering που θα μειώσει δραστικά το κόστος ενέργειας στη βαριά βιομηχανία».

Αυτή είναι η βασική έγκληση ανθρώπων του ΣΕΒ για την καθυστέρηση βοήθειας προς την ενεργοβόρο βιομηχανία, ενώ από την ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προχωρούν περισσότερο και λένε «οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής μας θέλουν αιχμάλωτους και σαμποτάρουν το net metering!».

Τι είναι το επίμαχο net metering

Το Net metering (αυτοπαραγωγή ενέργειας με συμψηφισμό) είναι η διοχέτευση της τοπικά παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκά συνήθως) στο Δίκτυο, ενώ η καταναλισκόμενη ενέργεια απορροφάται επίσης από το Δίκτυο.

Έτσι το Δίκτυο χρησιμοποιείται ουσιαστικά για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, η οποία μέσω του συμψηφισμού στο τέλος της χρονιάς καταναλώνεται τοπικά.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδανική εγκατεστημένη ισχύς απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό αρκετών παραμέτρων ώστε να είναι  βιώσιμη μια εγκατάσταση Net Metering, αλλά μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος στη βαριά βιομηχανία.

«Θέλουμε φυσικά να τους στηρίξουμε ενεργά και συζητάμε  στο ΥΠΕΝ να δοθεί προτεραιότητα στις βιομηχανίες Μέσης Τάσης όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο για τις εγκαταστάσεις net metering» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου.

«Καλές οι δηλώσεις στήριξης αλλά από το μέτρο αποκλείονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που συνδέονται στην υψηλή τάση. Κάτι που σημαίνει πως εξαιρούνται από την πιο οικονομικά συμφέρουσα επένδυση για μονάδα παραγωγής ΑΠΕ για βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τόσο το ενεργειακό τους κόστους όσο και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα» λένε στον ΣΕΒ και στην ΕΒΙΚΕΝ.

Μεγάλες γκρίνιες της βαριάς βιομηχανίας προς κυβέρνηση - ΔΕΔΔΗΕ

Αύξηση του πλαφόν

Το όριο ισχύος για συστήματα net-metering έχει αυξηθεί στα 3 Μεγαβάτ, από 1 Μεγαβάτ προηγουμένως, με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη του Αυγούστου και η οποία «ενεργοποίησε» τη σχετική ρύθμιση που είχε συμπεριλάβει το ΥΠΕΝ στο χωροταξικό νομοσχέδιο.

Η αύξηση του πλαφόν, που ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο αλλά και την Κρήτη, έγινε για να δοθεί η δυνατότητα στη βιομηχανία να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους με «πράσινη» ενέργεια.

«Πρακτικά όμως πολλές βιομηχανίες μέσης τάσης που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν τη  συγκεκριμένη δυνατότητα βρέθηκαν μπροστά στο εμπόδιο σύνδεσης των υποψήφιων συστημάτων στο δίκτυο. Οι αιτήσεις αρκετών επιχειρήσεων έχουν απορριφθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ που τα ρίχνει στον ΑΔΜΗΕ, με συνέπεια να ματαιώσουν τις επενδύσεις. Επίσης, ακόμη και οι βιομηχανίες που έλαβαν τελικά όρους σύνδεσης, κατά κανόνα χρειάστηκε να αναμείνουν πολλούς μήνες, ώστε να εξασφαλίσουν ηλεκτρικό χώρο για τα συστήματα που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν» λένε οι ίδιοι οι βιομήχανοι.

Τα  προβλήματα έρχονται όταν σήμερα έχει εκτιναχθεί το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις στη μέση τάση, πολλές από τις οποίες είναι  εκτεθειμένες στο ανοδικό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών. Ως συνέπεια η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει τετραπλασιαστεί και το επιπλέον  κόστος ρεύματος να αγγίζει τα 150 εκ. ευρώ μηνιαίως, όπως εκτιμούν στο ΣΕΒ.

Μεγάλες γκρίνιες της βαριάς βιομηχανίας προς κυβέρνηση - ΔΕΔΔΗΕ

Βιομηχανίες υψηλής τάσης

Όσον αφορά τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, ο αποκλεισμός τους από το net-metering πρακτικά στη δεδομένη συγκυρία σημαίνει πως η μόνη διαθέσιμη εναλλακτική λύση είναι η λεγόμενη «στενή αυτοπαραγωγή», σύμφωνα με τη ρύθμιση του  ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση.

Με βάση τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν τον σταθμό αυτοπαραγωγής, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα περνάνε την παραγόμενη ενέργεια στο Δίκτυο ή το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή ότι ο σταθμός συνδέεται απευθείας (και αποκλειστικά) με τη βιομηχανική εγκατάσταση.

Σύμφωνα το ΣΕΒ και την ΕΒΙΚΕΝ  «η συγκεκριμένη εναλλακτική ουσιαστικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού η πράσινη επένδυση είναι αντι-οικονομική. Ο λόγος είναι πως το προφίλ της κατανάλωσης μιας βιομηχανικής μονάδας είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστικό αφού δεν λειτουργεί σε περιόδους συντήρησης ή βλάβης, όπως και τις αργίες».

Επομένως, ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα έμενε ανεκμετάλλευτο, καθιστώντας αδύνατη την απόσβεση της επένδυσης. Αντίθετα, αν η μονάδα ΑΠΕ λειτουργούσε σε καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού, τότε η ενέργεια αυτή θα περνούσε  στο δίκτυο και θα συμψηφιζόταν με την ενέργεια που, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα κατανάλωνε η βιομηχανικής εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Μεγάλες γκρίνιες της βαριάς βιομηχανίας προς κυβέρνηση - ΔΕΔΔΗΕ

Tροφοδοσία με πράσινη ενέργεια και net-metering

Σύμφωνα με ΣΕΒ-ΕΒΙΚΕΝ «το άλλο θεωρητικό ενδεχόμενο για τροφοδοσία με πράσινη ενέργεια, δηλαδή η σύναψη κλειστών πράσινων συμβολαίων, δεν υπάρχει  στον άμεσο χρονικό ορίζοντα. Ακόμη όμως κι αν υπήρχε η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων προμήθειας με σταθμούς ΑΠΕ, το net-metering θα παρέμενε ευνοϊκότερη λύση αφού προβλέπει συμψηφισμό εντός τριετίας, ενώ αντίθετα στα συμβόλαια δεν υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού. Επίσης, οι βιομηχανίες θα επιβαρύνονται και με το κόστος των Λογαριασμών Προσαύξησης».

Στο ΥΠΕΝ φαίνεται να μελετούν, αλλά να μην έχουν αποφασίσει το άνοιγμα του net-metering, ούτε την επέκταση  του virtual net-metering και στους καταναλωτές μέσης τάσης, ένα αίτημα που έχουν εκφράσει αρκετοί Σύνδεσμοι. Σύμφωνα με τους Συνδέσμους, με το virtual net-metering θα λυνόταν το πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων εκτάσεων δίπλα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που χρειάζονται για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα για τον ενεργειακό συμψηφισμό.