Ο Γιώργος Τράγκας, που πριν από έναν μήνα, στις 14 Δεκεμβρίου, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό,, άφησε να αιωρούνται μία σειρά από εκκρεμότητες, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία διαδοχής και λειτουργίας εν γένει του νεοσύστατου κόμματός του, «Ελεύθεροι Άνθρωποι», όσο και -το σημαντικότερο- για τη μοιρασιά της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που φαίνεται ότι δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες, με κληρονόμους την τελευταία σύζυγό του Μαρία Καρρά και τα παιδιά του, Γιάννη και Φρέντυ, από τους προηγούμενους γάμους του.

Και αν στο κόμμα ο στενός του συνεργάτης Πάρις Κουρτζίδης παρουσιάζεται πλέον ως μεταβατικός πρόεδρος (αφού πρώτα κονταροχτυπήθηκε με άλλα στελέχη), στα περιουσιακά τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, λόγω του πλήθους των ιδιοκτησιών και της διασποράς τους (12 και πλέον ακίνητα σε Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό και ΗΠΑ).

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Ο Γιώργος Τράγκας με τη γυναίκα του Μαρία Καρρά

Και συν τοις άλλοις το αδιευκρίνιστο ύψος των καταθέσεων που διατηρούσε στο εξωτερικό, με τον ίδιο να φιγουράρει σε λίστες φορολογικών παραδείσων. Εφόσον το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» είναι ακριβές πρόκειται για μια απίστευτη περιουσία, εντυπωσιακή ακόμα και για μεγαλοεπιχειρηματία, πόσο μάλλον για έναν εκδότη εντύπων –εν μέσω κατάρρευσης και απαξίωσης των λεγόμενων print media–, δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό.

Παρόλα αυτά , τόσο το 2014, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» (η έρευνα τότε είχε καταδείξει ότι ποσά ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ δεν είχαν δηλωθεί νόμιμα), όσο και το 2016, όταν το όνομά του ενεπλάκη στα «περίφημα» Panama Papers, o Γιώργος Τράγκας είχε καταφέρει να ξεπεράσει τις κατηγορίες αλώβητος.

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Τα παιδιά του Γιώργου Τράγκα στην κηδεία του

Στο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», το οποίο μεταξύ άλλων επικαλείται καταγγελία που βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών αρχών, παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό «χαρτοφυλάκιο ακινήτων», με τον Γιώργο Τράγκα να περιγράφεται τρόπον τινά ως μάγος του real estate σε Ευρώπη και Αμερική.

Πρώτος σταθμός, το Μονακό

Το Μονακό, φορολογικός «παράδεισος» του Γιώργου Τράγκα, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ περνούσε τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Στο πριγκιπάτο το όνομά του φέρεται να συνδέεται με τρία ή τέσσερα ακίνητα: ένα διαμέρισμα στη rue de la Turbie, το οποίο λειτουργούσε ως έδρα επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων  και της συζύγου του, Μαρίας Καρρά, ένα ακόμη διαμέρισμα το οποίο φέρεται να δήλωνε ως μόνιμο τόπο διαμονής, ένα τρίτο ακίνητο πάνω από το Parc Princesse Antoinette που χρησιμοποιούσε ως έδρα εταιρείας δημοσίων σχέσεων και ένα τέταρτο στη rue Du Larvotto το οποίο δεν είναι πάντως σαφές αν του ανήκε.

Άρωμα Γαλλίας 

Στη Γαλλία ο επενδυτικός οίστρος του Γιώργου Τράγκα -πέρα από το εξοχικό που διατηρούσε επί σειρά ετών στη Νίκαια–  φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να φθάνει και στο Παρίσι, σε ένα από τα κεντρικότερα και ποιο ακριβά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, στην οδό Victor Hugo, σχεδόν δίπλα στην Αψίδα του Θριάμβου.

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Η βίλα στη Νίκαια

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Η βίλα στη Νίκαια

Το αμερικάνικο όνειρο 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι ιδιοκτησίες μοιράζονται μεταξύ Νέας Υόρκης, Μαϊάμι και Λας Βέγκας. Το πρώτο διαμέρισμα βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών στη φημισμένη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το δεύτερο ακριβώς απέναντι από το περίφημο Miami Beach, στον Βiscayne Bay, και το τρίτο στο αγαπημένο του Γιώργου Τράγκα Λας Βέγκας (όπου άλλωστε είχε ανανεώσει  τους γαμήλιους όρκους του με τη Μαρία Καρρά το 2019) στους Veer Towers, τους δίδυμους πύργους που κοσμούν τη Las Vegas Boulevard South, ανάμεσα στα«Bellagio Hotel» και το «MGM Grand».

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Live your myth in Greece 

Στην Ελλάδα τέλος, η εντυπωσιακή συλλογή ακινήτων του Γιώργου Τράγκα φέρεται να περιλαμβάνει, εκτός από τη βίλα του βιομήχανου Χρυσαφίδη (της γνωστής οικογένειας που είχε ξεκληρίσει ο ταϊλανδός μπάτλερ στην πολύκροτη υπόθεση του 1991), ακίνητα σε Μύκονο και Κέρκυρα και βεβαίως στην Αθήνα, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στο Κουκάκι, με ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη.

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Βίλα με θέα την Ακρόπολη

Πώς τα απέκτησε;

Πώς ένας δημοσιογράφος εν καιρώ διαρκούς κρίσης των παραδοσιακών ΜΜΕ και βεβαίως δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα έφτασε να έχει τέτοια περιουσία; Ο Τράγκας «ξεκίνησε με δυσθεώρητα, ακόμα και για την εποχή εκείνη, ραδιοφωνικά συμβόλαια τη δεκαετία του ’90. Ίσως ήταν ο καλύτερα αμειβόμενος ραδιοφωνικός παραγωγός επί σειρά ετών. Ήταν εποχές που η ακροαματικότητα των εκπομπών του ξεπερνούσε το 50%, μια επιτυχία που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει «χρυσές» μεταγραφές: πέρασε από τον μεγάλο Flash του Σωκράτη Κόκκαλη, τον Planet του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, τον Real του Νίκου Χατζηνικολάου, τα Παραπολιτικά του Γιάννη Κουρτάκη.

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Βίλα στο Παρίσι

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Βίλα στο Παρίσι

Γιώργος Τράγκας: Η αμύθητη περιουσία του και η μάχη της διαδοχής

Βίλα στο Παρίσι

Η ραδιοφωνική επιτυχία έφερε και καλά αμειβόμενες, αν και παρακμιακές, τηλεοπτικές εκπομπές («Χωρίς Αναισθητικό», «Viva», «Ελεύθερος Σκοπευτής»). Φαίνεται ότι ο εκλιπών είχε την προνοητικότητα να επενδύει τις υψηλές αμοιβές του σε ακίνητα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια σταθερή, αν όχι πολλά υποσχόμενη επένδυση. Συνέβαλε όμως και το εκδοτικό-επιχειρηματικό δαιμόνιο του Τράγκα, κυρίως δε με την περίπτωση της εφημερίδας «Χώρα», η οποία με έναν μαγικό τρόπο, επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, κατάφερνε να αποσπά τεράστια κρατικά διαφημιστικά έσοδα σε πλήρη αναντιστοιχία με την κυκλοφορία της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή που η Ελλάδα όδευε προς τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, η «Χώρα» του Τράγκα αποσπούσε περίπου το 6% της κρατικής διαφήμισης, έχοντας μόνο το 0,3% της κυκλοφορίας του ημερήσιου Τύπου! Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι με ένα επίσης μαγικό τρόπο κατάφερνε να πουλήσει πανάκριβα ορισμένα από τα εκδοτικά του εγχειρήματα –τα οποία όμως δεν μπορούσαν καν να θεωρηθούν βιώσιμα. Πέτυχε μεγάλο αντίτιμο για την αθλητική εφημερίδα «Derby Sports», ενώ εκχώρησε το ΚΑΝΑΛΙ 10 στον επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη αντί ενός τεράστιου ποσού, όπως είχε ειπωθεί τότε, για ένα τέτοιο περιθωριακό κανάλι.

https://www.youtube.com/watch?v=1GqZMhOFio4