Ο Γιώργος Στάσσης συνεχίζει στο τιμόνι της ΔΕΗ μέχρι το 2028, δίνοντας συνέχεια σε ένα κεφάλαιο δυναμικής ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού που μεταμόρφωσε την Επιχείρηση σε πρότυπο ανάπτυξης για τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Από το 2019, χρονιά ανάληψης των καθηκόντων του, έως σήμερα, η ΔΕΗ έχει μετατραπεί από έναν υπερχρεωμένο και απαξιωμένο οργανισμό σε έναν σύγχρονο ενεργειακό κολοσσό, με διεθνή προσανατολισμό και σαφές αποτύπωμα στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «success story» και «φωτεινό παράδειγμα διοίκησης», επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στον κ. Στάσση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ανανεώνεται, με τον ίδιο να προτείνεται για επανεκλογή ως CEO, γεγονός που υπογραμμίζει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στις στρατηγικές του επιλογές.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Επιχείρηση έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή στροφή στην καθαρή ενέργεια, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την αποθήκευση, τις ευέλικτες μονάδες παραγωγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το στρατηγικό πλάνο 2025-2027 στοχεύει στην εγκατάσταση 5,6 GW νέων ΑΠΕ, ώστε το σύνολο της πράσινης παραγωγής να φτάσει τα 11,8 GW. Ήδη, πάνω από το 65% των έργων είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.

Παράλληλα, επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, όπως μονάδες με μπαταρίες και έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικού ύψους 1,8 GW έως το 2027, ενισχύουν την ευελιξία και τη σταθερότητα του συστήματος. Τα δύο εμβληματικά έργα αντλησιοταμίευσης στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 320 MW και 240 MW αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της ΔΕΗ να αξιοποιήσει τις υποδομές του παρελθόντος για να χτίσει το ενεργειακό μέλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απολιγνιτοποίηση, με την πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού συνοδεύεται από ένα τεράστιο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στις λιγνιτικές περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, όπου η ΔΕΗ επενδύει 270 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των πρώην ορυχείων. Το master plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προβλέπει πως 80.000 από τα 200.000 στρέμματα θα επιστραφούν στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε ΑΠΕ και πράσινη τεχνολογία.

Η ΔΕΗ ήδη κατασκευάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύμπλεγμα στην Ευρώπη. Στην Πτολεμαΐδα, ολοκληρώνεται πάρκο 550 MW με παραγωγή 880 GWh ετησίως, ενώ στο Αμύνταιο αναπτύσσεται έργο 940 MW σε συνεργασία με τη γερμανική RWE. Το project αυτό θα καλύπτει ανάγκες μεγαλύτερες από τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή – κοινή εταιρεία της ΔΕΗ με τη RWE – αναπτύσσει νέο έργο 567 MW στην Κεντρική Μακεδονία, ύψους 418 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επενδύσεις 940 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δρομολογηθεί για αποθήκευση 860 MW, που περιλαμβάνουν 300 MW σε μπαταρίες πλησίον των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που επιτρέπουν την εξομάλυνση των διακυμάνσεων στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Όμιλος ΔΕΗ στο διεθνές ερευνητικό έργο DCFlex του ινστιτούτου EPRI

Εκτός από τον ενεργειακό τομέα, η ΔΕΗ προχωρά σε δυναμική είσοδο στον τομέα των data centers, των εφαρμογών έξυπνων πόλεων και της ψηφιακής τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της από πάροχο ενέργειας σε ολοκληρωμένο πάροχο υποδομών και υπηρεσιών. Η διεύρυνση αυτή αποτυπώνεται και στο νέο καταστατικό της, όπου περιλαμβάνονται πλέον και οι υπηρεσίες streaming, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων φωτισμού, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων.

Σε διεθνές επίπεδο, η εξαγορά της Enel Romania ήταν στρατηγικής σημασίας. Με τη συμφωνία αυτή, η ΔΕΗ απέκτησε πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και υποδομές σε μια αναπτυσσόμενη αγορά της Ε.Ε., ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στη ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα, διερευνά νέες εξαγορές και συνεργασίες σε Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία.

Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ προσεγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ, με επενδυτές όπως το CVC Capital να διατηρούν πλέον ποσοστό 10,34% και να δείχνουν πρόθεση αύξησης της συμμετοχής τους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν εξετάζει προς το παρόν νέα διάθεση μετοχών, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές δημιουργίας υπεραξιών είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναμένεται να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία μέσα στην επόμενη διετία.

Η στρατηγική ευθυγράμμισης με τη Συμφωνία των Παρισίων και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενισχύει το αποτύπωμα της ΔΕΗ ως φορέα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Ο Όμιλος δεσμεύεται σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 80% έως το 2027 σε σχέση με το 2019, με στόχο την πλήρη κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2040. Η επίσημη επικύρωση των στόχων από την Science Based Targets initiative (SBTi) καθιστά τη ΔΕΗ την πρώτη ελληνική ενεργειακή επιχείρηση με επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο μείωσης εκπομπών.

Η μετάβαση δεν είναι θεωρητική. Είναι ήδη απτή. Οι λιγνιτικές περιοχές μεταμορφώνονται σε ζώνες καθαρής ενέργειας. Με σύνθημα «Η Δύναμή μας, ο Πλανήτης μας», η ΔΕΗ δεν περιορίζεται σε μεγάλα έργα αλλά ενισχύει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, απευθυνόμενη σε φορείς, σχολεία και πολίτες.

Με φόντο αυτή την ενεργειακή επανάσταση, ο Γιώργος Στάσσης δεν είναι απλώς διευθύνων σύμβουλος – είναι ο αρχιτέκτονας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Με ευρύ πλάνο, ξεκάθαρους στόχους και διαφάνεια, οδηγεί την Επιχείρηση στο αύριο, αποδεικνύοντας πως ακόμα και ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει με όρους αγοράς, καινοτομίας και κοινωνικής ευθύνης.

Η ανανέωση της θητείας του σηματοδοτεί συνέχιση της σταθερής πορείας. Οι επόμενες τρεις χρονιές είναι καθοριστικές: υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ΑΠΕ, οριστική έξοδος από τον άνθρακα, ψηφιακός μετασχηματισμός, τεχνολογική εξωστρέφεια και είσοδος σε νέες αγορές. Η ΔΕΗ του Στάσση είναι έτοιμη να περάσει από τον εκσυγχρονισμό στην απόλυτη πρωτοπορία.

Διαβάστε ακόμη: